Животът не се е родил на Земята

bubble-flowerАнализът на скоростта на еволюцията на живота на Земята доведе изследователите от Националния институт по стареенето в Балтимор до парадоксални изводи. Или животът на планетата изведнъж попаднал в достатъчно сложен и труден етап, или по време на първия етап развитието е вървяло с невероятно бързи темпове, които после по неизвестна причина рязко се забавили.

278550main_BERNSTEIN_PAH_Award_paper_092308Тласък за изследванията дала идеята да се провери може ли да се използва за живите организми знаменитият закон на Гордър Мур, че количеството на транзисторите в чипа се удвоява на всеки две години. Ако вземем съвременен чип и проследим еволюцията обратно във времето, знаейки за удвояването, можем да достигнем до момента, в който чиповете току-що са се появили. Тъкмо този принцип и се опитали да проверят в Балтимор.

30_micromondiimagesАвторите на изследването анализирали множество данни, в това число генетични и палеонтологични и достигнали до извода, че сложността на живота на Земята се удвоява на всеки 376 млн години. А самата крива на усложнението на живота, както в случая със закона на Мур, е експонента. Наистина, експоненциалният ръст на сложността на генома е характерен за живота само до момент, докато тя не достига високо ниво на сложност. Така, между човека и археите има голяма разлика по сложност на гени. А между рибите и млекопитаещите – съвсем малка. В същото време между мишките и човека практически няма различия по сложност.

1209729739_19От тук започнали проблемите. Линейната регресия на генетичната сложност на логаритмичната скала показала, че нулевата генетична сложнот на земния живот трябвало да стане нулева в диапазона 9.7 плюс минус 2.5 млрд години преди днес. Дори ако прибавим минус, то се получава 7.2 млрд години, което никак не се вмества в хрониката на планетата Земя, защото самата планета се е образувала от облак прах от слънчевата мъглявина не по-рано от преди  454 млрд години. Нашата Галактика в съвременния й вид, по всички днешни данни, е на неповече от 10 млрд години. А Вселената, според съвременните представи, е възникнала 13.7 плюс минус 0.13 млрд години преди днес.

1312899367_16Т.е., ако приложим плюс, то се получава, че животът е по-стар, отколкото нашата Галактика, и се е зародил някъде примерно 1.5 млрд години след Големия взрив.
1278325604615Пред така възникналия парадокс има две решения. Първо обяснение – животът е възникнал на Земята и в ранната история скоростта на развитието й е било направо стремително. ALH84001_structuresПосле нещо се случило и скоростта на еволюцията се забавила. Голяма част от еволюцията се случвала според всички налични научни данни, именно с тази „потушена“ в сравнение с началния етап скорост. Digital_Universe2Тези обяснения са отхвърлени от авторите, защото те подозрително напомняли концепцията на креационистите. earlyearthС други думи, някъде там далеко в миналото е бил налице акт на природно сътворение, създало животът веднага на достатъчно високо ниво.

PIA08040Weltraum_011_1600x1200Второ обяснение – животът действително се зародил съществено по-рано, отколкото се появила планетата Земя, и животът попаднал на Земята на достатъчно високо ниво – във вид на сложни микроорганизми, с високо ниво на генетична сложност. С други думи, изследването косвено, чисто на математично ниво потвърждава идеята за панспермията – разпространението на живота из Вселената чрез преноса му между планетите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s