Китай обнародва структурата на въоръжените си сили

201102335995Правителството на Китай обнародва Бяла книга на националната отбрана, в която, както съобщават държавните средства за масова информация на страната, за първи път е описана структурата на въоръжените сили на страната.
В китайската армия служат 850 хиляди човека, във флота – 235 хиляди, а във ВВС – 398 хиляди.
001ec94a25e211ccfb8a06През 2012 година военният бюджет на Китай е набъбнал с 11.2%, надхвърля 100 млрд долара.
В Бялата книга се подчертава: „Следването пътя на мирното развитие – това е твърдата и неизменна държавна воля и стратегически избор на Китай“.
Авторите на доклада подчертават, че пред Китай стоят многобройни заплахи, и че Пекин е длъжен да защитава националното единство, териториалната цялост и интересите на страната.

6a00d8341cc25853ef00e54f54877f8833-800wiКритика към САЩ

Докладът подлага на критика разширеното военно присъствие в Тихоокеанския регион на САЩ, защото това засилва напрежението в региона.

В Бялата книга се съобщават и детайли за структурата на въоръжените сили. Както съобщи агенция Синхуа, подобна информация се обнародва за първи път.

Според думите на кореспондентите от световните медии, това е, съдейки по всичко, опит на китайската армия да бъде по-прозрачна.

Въоръжените сили на Китай включват 18 корпуса в седем военни окръга.

ВВС на Китай са разделени също на седем окръга. ВМС на страната се състои от три флота.
В доклада се говори и за ролята на т.нар. „втора артилерия“ на Китай, в която влизат ракетните войски със стратегическо предназначение.
Според думите на авторите на доклада, тези сили имат жизнено важна роля в стратегическо отношение и носят отговорността за задържането на агресията на другите държави от използване на ядрено оръжие против Китай, а също и от ядрени контраудари и обстрел с конвенционални ракети.

1328502155_img_18_20876_11226308678Териториален суверенитет

В Бялата книга се повдига въпросът за териториалния суверенитет на Китай и неговите права в морското пространство. Япония е подложена на критика, защото Токио е автор на проблеми около остров Дяюйдао.

Островите, които в Япония се наричат Сенкаку, се контролират от Япония, но претенции върху тях имат Китай и Тайван.
Отделна глава в Бялата книга е посветена, както се казва в документа, на сепаратизма на Тайван, който, според авторите на доклада, е основната заплаха в отношенията между двете страни.

Тайван е независима държава от 1950 година. Но Китай смята острова за метежна провинция, която би трябвало да бъде присъединена към останалата част на страната, в това число, в случай на необходимост, с употреба на сила.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s