САЩ помолили Грузия да не започва война с Русия – Саакашвили съжалява, че американците нe го направили

709689.JPEGПрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили съобщи, че бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс го предупреждавала „да не се забърква във война с Русия“. В реч в късните часове във вторник в ефира на телевизия „Рустави-2“, той заяви, че тогава отговорил на Райс така: „Ние няма да се забъркаме, Конди, мила, но вие какво ще правите, ако те все пак влезнат? На това тя отговори: „Не мисля, че биха го направили“.

Саакашвили разказа също за състоялия се през август 2008 г. разговор с тогавашния президент на САЩ Джордж Буш. „Когато руската армия вече шестваше из Тбилиси, ние позвънихме на Буш. Той ме попита: „Е, какво, как си там, Миша, не е добре, а? Аз му отговорих: „Как се чувствам аз, вече няма никакво значение. Утре може би няма да ме има, но мисля, че Вие не трябва да се чувствате добре, защото СССР рухна по време на управлението на Вашия баща, и ако по време на Вашето управление руската армия влезе в Тбилиси, то СССР отново ще бъде възстановен. И какво ще напише за Вас историята? Буш отговори; „Почакайте, имам съвещание“. „След това, – добави Саакашвили, – те (САЩ) решиха да изпратят в Грузия флота си“.

Саакашвили каза също, че по време на августовската война през 2008 г. „САЩ сериозно изучаваха възможността да бомбардират Рокския тунел“, през който влиза руската войска. „Много съжалявам, че САЩ не решиха да направят това“, – каза той.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s