Терористичният акт в Бостън: „патриотична“ следа / Le Temps

1199992_originalЗа сега следствието отработва версията за съпричастността на ислямисти към трагедията в Бостън. Редица специалисти предполагат, че виновните следва да се потърсят в средите на радикалните привърженици на господството на бялата раса, предава кореспондентът на Le Temps Стефан Бюсар.

„Какво се случи – престъпление на екстремист – единак от рода на Андерс Брейвик, който сътвори безумието в Норвегия? Или операция на „Ал Кайда“ и нейните разклонения?“ – опитват се да разберат авторите, отбелязвайки, че американците са съблазнени да хвърлят отговорността към радикалните ислямисти. В същото време „специалистите показват трета вероятна следа – на крайно десни екстремисти от патриотични групировки“, – се казва в статията.

Авторът напомня, че 15 април не е просто Ден на патриота, но и „Ден на данъците“ – дата, в която американците изпращат декларациите за доходите си и плащат данъците си. „Патриотичните групировки, за които държавата е враг номер едно, със сигурност са решили да ударят тъкмо на тази символична дата“, – предполага Брюсар.
В последните години в САЩ се забелязва ръст на числото на групировките с патриотичен уклон. Авторът показва данните от последния доклад на организацията Southern Poverty Law Center, според които „от момента на избирането на Барак Обама, първия чернокож президент в историята на Америка, през ноември 2008, техният брой е нараснал с 81.3%“. Радикалните патриоти, сред които има много бивши военни, са недоволни от намеренията на федералното правителство да ожесточи контрола над притежанието на оръжие и да реформира имиграционната политика. Те са безпокоят от факта, че „към 2043 година белите за първи път ще се окажат малцинство“.

Специалистите призовават управляващите в САЩ да предприемат мерки пред  лицето на заплахата от вътрешния тероризъм. Неотдавнашното изследване на Центъра за борба с тероризма във военната академия Уест-Пойнт показа, че „в сравнение с 1990-та година, броят на актовете на насилие от страна на десните екстремисти за периода от 2000 до 2011 г. е нараснал четири пъти“. Вашингтон вече получи подобно предупреждение малко преди взривовете в Оклахома Сити през 1995 г. „Заплахата си остава сериозна“, – резюмира авторът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s