Проклятието на Уейко: българската следа, взривът в Тексас точно 20 години след гибелта на 92 сектанти

клонка 74170-050-4DFBF2BEМедиците водят борба за живота на хората, пострадали по време на взрива в химическия завод в град Уейко, щата Тексас. Трагедията се случи в навечерието на 20-годишнината от другото важно събитие – щурмуването на ранчото „Планината Кармел“ от сектата „Клонка Давидова“, което е разположено в покрайнините на града. По време на щурма загинаха 92 човека.

Сектата „Клонка Давидова“ е радикална секта на адвентисти от седмия ден. Нейният основател е българският емигрант

Виктор Хутефф със съпругата си през 1934 г.

Виктор Хутефф със съпругата си през 1934 г.

wwwимението на сектата.monitor.bgВиктор Хутефф. Той строи имот на запад от град Уейко.

След смъртта на Виктор Хутефф движението се оглавява от неговата вдовица. Тя заявява, че краят на света ще се случи през 1959 г. След като това не се случва, движението се разпада. Едно от подразделенията на сектата е оглавено от Джордж Роден, а друго – от Вернан Хоуел, който по-късно присъединява Дейвид Кореш. Между тях съществуват постоянни конфликти, покрепени със стрелби с огнестрелно оръжие. През 1989 г. един от членовете на сектата пристига при Роден и заявява, че той е Месията. Роден го удря и е изпратен в психиатрия.

Дейвид Кореш

Дейвид Кореш

Ръководството на „Клонка Давидова“ е поето от Кореш-Хоуел. Той се обявява за „пророк“ и „месия“ и започва да изземва от членовете на общината имуществото им. Кореш-Хоуел е многоженец. За жени той използвал децата на своите духовни чеда. Кореш имал полови връзки с момиченца, които не били навършили 14 години.
Местните жители не се интересували от живота на сектата, чийто членове живеели в ранчото на запад от Уейко. Земята около ранчото била обявена за частна собственост.

Властите от заинтересовали от „Клонка Давидова“ едва през 1992 г., след като куриер от пощата съобщил на шерифа за оръжието, което постоянно получавал по пощата Дейвид Кореш. Специалистите от Бюрото за контрол над оръжието в САЩ се опитали да внедрят свои агенти в общността на жителите в ранчото, но те бързо били разобличавани. В резултат представителите на бюрото изпратили на ръководството подробен отчет за възможните престъпления от страна на сектантите. На основание отчета било решено да се обискира ранчото „Планината Кармел“. По неизвестни до момента причини обискът не бил с размерите на спецоперация с употребата на въртолети и подразделения на специални части.

На 28 февруари 1993 г. полицейските специални части от щата Тексас и агенти от Бюрото по разпространение на оръжие тайно се приближават към ранчото. Но един заблуден журналист случайно се разприказвал за операцията с местния пощальон, който предал информацията на вожда на сектата. Кореш въоръжил хората си с автоматично оръжие и започнал да чака. На територията на „Планината Кармел“ имало повече от 120 човека.

1337343544_006Първият щурм към ранчото завършил неуспешно. Кореш и хората му застреляли няколко федерални агенти и успели да отбият нападението на останалите. След продължителна престрелка членовете на сектата започнали преговори за прекратяване на огъня. В резултат сектантите позволили на представители на властта да изнесат ранените агенти. В хода на опитите за щурм стражите на реда изгубили четирима човека, ранените били 16, сектантите изгубили пет човека.

1339127759_e29de75d4b9cСлед провала на щурма с ранчото на сектантите са заело ФБР. ФБР се опитало да убеди сектантите да се предадат и ги атакували с помощта на психическо оръжие. От специални кули в района на ранчото денонощно се излъчвали песни на Франк Синатра и звуци, които издават котките през март. В резултат на това ранчото било напуснато от около 30 човека, включително деца.

www.mспасител изнася ранено дете от клонка давидова onitor.bg

1339152045_RcsFSSLCОстаналите членове на сектата решили да останат с „вожда“ до края.  Агентите на ФБР се решили на щурм. На 19 април 1993 г. федералните тръгнали към ранчото с танкове и започнали атака срещу „Планината Кармел“.

1339152018_awj2S3TwСлед продължителен бой те успели да превземат ранчото. В стрелбата загинали почти всички членове на сектата, включително самия Кореш – всичко 92 човека. В плен попаднали само деветима от „Клонка Давидова“.

3667-1aYksaoKHBWJ5TVo7tFdfjqFty4qYiMcRSS_Doomsday_Prophets_Cults_David_Koreshwww.monффффффффффitor.bgwww.mдейвид корешшшшшшшшшшшшшonitor.bgклонка 74170-050-4DFBF2BEРеакцията на американското общество по отношение щурма в Уейко била разнопосочна. Много консерватори обвинявали американската държава в това, че тя „се намесвала в живота на обикновените хора“, които живеели на собствената си територия. „Мъст за щурма в ранчото“ – така обяснил действията си печално известният Тимъти Мауей, който взривил офисната сграда в Оклахома през 1995 г. През 2011 г- Макуей бил екзекутиран.

На 19 април 2013 г. се навършват 20 години от щурма на ранчото „Планината Кармел“. В Уейко са планирани траурни церемонии по повода. Сега те могат да бъдат обединени с погребенията на жертвите от взрива в химическия завод в град Уест, който се намира на по-малко от 50 километра от ранчото на сектантите от „Клонка Давидова“.

В САЩ Виктор Хутев основава религиозната общност, известна като „Клонка Давидова“, през 1934 г., след като е отлъчен от църквата на адвентистите от седмия ден

Виктор Хутев печели пари от бизнес в Калифорния и се заема с изучаването на Библията, без да има научни претенции в областта на Библеистиката. Купува парче земя край Уейко, Тексас, и се нанася там заедно с последователите си, които не приемат адвентиската доктрина. В парцела са построени магазин и теологическо училище. Виктор Хутев нарича имението „Планината Кармел“. Американските му последователи вярват, че в Хутев се е въплътил пророк Илия, който е слязъл от Небесното царство, за да провъзгласи второто пришествие.

В „Планината Кармел“ вярват, че когато настъпи съдбовният час, ще се върнат в Палестина, за да приветстват Спасителя. Жителите на „Планината Кармел“ утвърждават серия от правила за самоуправление, които де факто превръщат лидера на общността в самодържец и го обожествяват като жив пророк.
Виктор Ташо Хутев,, български имигрант в САЩ.
Роден е на 2 март 1885 в Райково, Османска империя.
Починал на 5 февруари 1955 в САЩ.

 

Един отговор на “Проклятието на Уейко: българската следа, взривът в Тексас точно 20 години след гибелта на 92 сектанти

  1. я не се навирайте между шамарите.Всеки изперкал нанякъде,че и връзка да има с Ташо Хутев…как пък не.Те май се стремят да докарат края на света,но…дали ще успеят? намирисва на българската следа при атентата на папата…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s