Сеизмолог: „Япония е заплашена от ново разрушително земетресение“

japan-earthquake-prayer-2a40912f92b25fbaДо половин година Япония може да се разтресе от ново земетресение с магнитут около 9. Така смята руският сеизмолог Алексей Любушин – автор на оригинален метод за прогнозиране на подобни природни катастрофи

1299968426556Методът, който прилага Любушин, за да предизвести нещастието, е синхронизацията на микросигналите, получавани от различни сезмични станции. В нормални условия, когато нивото на опасност е почти нулева, от всяка станция пристигат хаотични сигнали. Но, ако сигналите не съседните станции изведнъж постигнат синхрон, това е предизвестие за земетресение.

Върху Японските острови Любушин започнал да работи от началото на 2008 г. През 2010 г., в изявите си на редица международни симпозиуми и конференции, Любушин нееднократно предупреждавал за приближаването на сеизмична катастрофа в Япония.

Houses are swept by a tsunami in Natori City in northeastern JapanДнес Алексей Любушин твърди, че, според наблюденията му, разрушителното стихийно бедствие през 2011 г., цунамите, не до край са разредили в зоната тектоничното напрежение. Данните си сеизмологът е представил в доклада си на наскоро завършилата във Виена конференция на Европейския геофизически съюз:j30_RTR2JR4L „Според наблюденията ми, след земетресението през 2011 г. трябваше да започне нов етап от геологичния живот. Но това не се случи. Синхронизацията на колебанията не намаля, което ясно подсказва, че натрупаното в земната кора напрежение не е изхвърлено. За да се изтласка тази енергия, е достатъчно което и да е случайно въздействие, способно да наруши съществуващото равновесие. За земетресения от подобен характер това може да е тайфун, мощно изригване на Слънцето и множество други фактори. Не е възможно да се прогнозират това в действителност’.

reutersjapanearthquake6Всичи други изпробвани методи за прогнозиране претърпели фиаско, твърди сеизмологът. След разрушителното земетресение през 1995 г. в Кобе в Япония са приоритет мерките по смегчаване последствията от земетресенията: сеизмично издържано строителство и обучение на населението за оцеляване. ss-110313-japanquake-01.ss_fullСлед март 2011 г. прогнозирането на земетресенията отново се оказва във фокуса на японските учени. Алексей Любушин добавя:

„Пред март миналата година в Япония се събраха учени-сеизмолози от различни страни. Там бе прочетен докладът ми за напълно вероятно мощно земетресение в Япония. Японските учени се съгласиха с мен, макар да смятат, че това може да се случи във времеви отрязък от 30 години. Да се прогнозира точната дата на земетресението е невъзможно, но може да се каже, че има всички предпоставки за скорошно катастрофално земетресение“.

tsunamijpg-f1cfe7fad3e99c71Според Алексей Любушин, тъкмо сега Япония се намира в подобен момент: регионът около Нанкай, който е недалеко от Токио, може да се превърне в епицентър на следващото земетресение през 2013.2014 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s