Доверието към Обама падна до 28%

Barack ObamaРъстът на безработицата и нарушаване правата на човека се отразяват негативно върху рейтинга на Обама и САЩ
Последствията от икономическата криза и свиването на социалните програми доведоха до падане популярността на американското правителство. Според допитване, само една четвърт от жителите на САЩ одобряват действията на ръководството на страната.

Според данни на авторитетния изследователски център Pew, нивото на подкрепата към федералната власт през последната година е паднало с 5 % и вече е 28 %. Не е изненада, че в края на миналата година седем от американските щати сериозно се замислиха за излизане от САЩ.

Причините за падането рейтинга на правителството на Барак Обама най-вече са в следното: ръст на безработицата, бедност и нарушаване правата на човека. Към последното се отнася не само жестокото разгонване от полицията на протестните демонстрации на Окупирай УолСтрийт, но и, например, принудителните претърсвания на пасажерите в аерогарите.

REUTERS NEWS PICTURES - IMAGES OF THE YEAR 2012Днес около 21.5 млн американци за регистрирани в бюрата по труда и официално са безработни. Но реалното количество на безработните американци не е известно, защото четири седмици след като човек престои в бюрото по труда, името му се зачертава от списъците и той повече не фигурира в статистиката. Официалните данни са достатъчни, обаче, за да се изчисли заетостта на работната сила, тя достигна най-ниското си ниво от края на 1970-те.

Christian SanfilippoВисоките показатели през 1970-те години може да се обяснят с малкия брой работещи жени, а сега ръстът на безработицата е сред дипломираните специалисти. В Америка не съществува безплатно висше образование, за да се завърши колеж и да се получи по-престижна професия, много млади хора трябва да вземат кредит от банката. Но как да се погаси той, ако през миналата година, по данни на Wall Street Journal, 284 хиляди дипломирани бакалаври са работили за минимална заплата?
1343144145_42_unv_mezun„Системата на висшето образование в САЩ може с право да се гордее с немалкото си постижения, но тя е прекалено свързана с пазара, което я прави неустойчива, зависима от пазарните колебания, – констатират експерти.  Американската образователна система е крайно нееднородна от гледна точка на качеството на образованието и шансовете да се намери после работа по специалността за випускниците. Затова днес американското образование често е само мечта, в преследване на която днес младите американци рискуват да придобият огромни задължения към банките“.

Популярната в САЩ система на образователните кредити – съвсем не е идеалният механизъм за достъп до образованието. Натрупването на кредитна задлъжнялост в мащабите на икономиката създава класически „балон“, който е способен да се спука точно така, както и другите финансови „балони“. Именно образователните кредити са най-обременяващи в условията на нестабилния пазар на труда, твърдят специалистите. Smiling Graduates with DiplomasВ образователната система в САЩ липсват механизми за ефективна защита от икономическата криза, болшинството американски университети изпитват проблеми с финансирането и са принудени да съкращават цели катедри. Съвсем не всичките от 4000-те американски ВУЗ-ове са успешни, като Харвард, Бъркли или Масачузетския технологичен. Болшинството випускници получават дипломи в провинциални университети и тъкмо на тях им е най-трудно да намерят мястото си в американската икономика. За сега действени решения администрацията на Обама не намира. Официалното ниво на безработицата сред младежта на възраст до 25 години е 16%, а независимите експерти са сигурни, че реалното ниво на младежката безработица надвишава 20 %.

Unemployment BenefitsОбщото число на американците, живеещи под чертата на бедността, два пъти надвишава броя на официално безработните и вече е 50 млн човека – т.е. всеки шести гражданин на САЩ е безработен. 47 млн човека получават от правителството помощ с хранителни продукти по програма с купони.

medicaid-istock_5540837На фона на подобен негативизъм федералното правителство продължава да подкрепя имиграционната реформа, която дава право на гражданство на милиони нелегални имигранти., а и се готви да съкрати разходите за здравеопазване до 400 млрд долара. Подобна политика може да се обърне към още по-трайно падане рейтинга на доверие към американското правителство.

Един отговор на “Доверието към Обама падна до 28%

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s