Учените пресметнаха вероятността за IV световна война

1271678833_88111968Циклите на Кондратиев – това се периоди на икономическо развите на съвременната цивилизация, които продължават от 40 до 60 години. Всеки подобен период се характеризира с последователно редуващи се фази, както подем на икономиката, така и нейната стагнация, криза, депресия (или рецесия).

Николай Кондратиев определя шест цикъла, които обхващат историческия период от 1803 до 2060 г. Четвъртият цикъл завършва с края на Втората световна война до първата половина на 80-те години. Сега сме в петия цикъвл, който, според прогнозите на Кондратиев, трябва да завърши през 2018 г. Привържениците на тази теория свързват всеки икономически цикъл с технологичното ниво в него. Настоящият период се различава с развитието на IT, телекомуникациите и роботехниката. Следващият, шести цикъл трябва да ознаменува пробива в нано-, био, информационните и когнитивните технологии.

inoplanetnoe_vtorzhenie_1600x1200Между всеки цикъл наред с технологическите полети неизменно присъстват и кризи, и войни. Финалът на настоящия цикъл и преходът към следващия технологичен възход ще бъде съпроводен със силна политическа нестабилност, а вероятно и със световна война, сигурен е професорът от Московския държавен универитет Сергей Малков. Ако внимателно разгледаме икономическата история на света, то можем лесно да определим периодите с висок икономически ръст, после забавяне, после кризисна ситуация, после депресия и опит за изход от депресията на базата на нови технологии.

novus_ordo_seclorumСпоред Сергей Малков, „сега се намираме в стадий на кризисна ситуация, тя премина в депресия, търсят се някакви изходи от това депресивно състояние. Те ще се базират върху новите технологии, които ще извисят ръста в икономиката. Така наречените NBIC-технологии: нано, био, инфо, когнито. Но този път е много опасен, защото входът в новата ера още не е виден, а вече се натрупаха неразрешими противоречия. Обикновено в подобни времена започват световните войни. Световните търговски, финансови, икономически, политически, а и класическите войни. В момента сме в един своеобразен край на света“.

0f4mpp4pzcАко приемем теорията на циклите, то можем да забележим, че в последните два века има най-много кръвопролитни събития в световната история, а те се намират тъкмо в зоната на спад в т.нар. вълни на Кондратиев. Кризата вече е факт, а сега се приближаваме към знаковата граница на настоящия свят. Според прогнозите на привържениците на Контратиевата теория, критичният момент ще настъпи през 2016-2017 г.

Трудно е днес да говорим дали ще започне световна война в традиционния смисъл. Но за това, че се разгръщат информационна, психологическа, икономическа и търговска война, професор Малков не се съмнява. Всъщност, твърди той, тези войни вече са факт, бойните действия се водят около нас.

„Предишната, Трета световна война се случи тъкмо между четвърти и пети цикъл по Кондратиев. Тя мина без употреба на оръжие, но резултатите са налице: прекроена е геополитическата карта на света, има претендент за световно господство, 1241810983_3СССР и съюзниците му претърпяха съкрушително поражение и престънаха да съществуват в предишния си вид. Днес ролята на СССР се изпълнява от нов претендент за световно лидерство – това е Китай“.

В новия етап от човешкото развитие основните събития ще се развиват на базата на взаимодействието между Китай и САЩ. Назряващият конфликт на Корейския полуостров отлично се вписва в модела за края на света, убеден е Сергей Малков. Това е следствие от политиката на САЩ, провокираща създаване на конфликтни зони в пределите на сферата на американските интереси. В Азиатско-Тихоокеанския регион съвсем рамо до рамо присъстват всички „технологични“ конкуренти на САЩ – и Русия, и Китай, и Япония, и дори Южна Корея.

Според Малков, сега САЩ губят позициите си в света, и американския политически елит в глобален аспект става все по-опасен. Управляващите политически и финансови кръгове в САЩ все повече ще бъдат заинтересовани да създават нестабилност в определени региони в света, доколкото международната икономическа нестабилност повишава курса на американския долар, а политическата – повишава нуждата от Америка като международен арбитър. Предвид това, че САЩ вече не може да подкрепи претенциите си за световно лидерство, те ще започнат да използват за целта политически, финансови и дори технологични инструменти. Американците просто са принудени да провокират нестабилност в света. А това е много опасно, смята Малков.

7При така натрупаните обстоятелства има шанс да се избегне нова световна война само при условие, че страните-участнички в международната общност се разберат за формиране на нов световен ред със зачитане интересите на всички държави, подчертава Сергей Малков. Професорът има предвид световно устройство по образец на живия организъм, което ще се отличава от системата на конкуриращите се държави с това, че всички негови членове, подобно на органи, ще съществуват съгласувано, без да пречат един на друг.

Критиците наричат теорията утопия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s