Франсоа Оланд удари рекорда по непопулярност

photo_verybig_10425Популярността на президента Франсоа Оланд в очите на французите падна до рекордно ниски нива. Според публикуваното днес допитване на Френския институт по обществени нагласи, само 25 процента от гражданите на страната са „доволни“ от президента на Франция. В същото време 74 процента заявяват, че са „недоволни“ или „крайно недоволни“ от политиката на Оланд.

Това е абсолютен рекорд в историята на Петата република, констатират експертите. Само за година от идването на власт на Оланд, той успя напълно да изгуби кредита на доверие, предоставен му от французите: дори по време на първия тур на президентските избори през март 2012 година за кандидата-социалдемократ дадоха гласовете си почти 30 процента от гражданите на Франция.

Както показва допитването, французите губят търпение, защото не виждат сериозни крачки в икономическата сфера. Според отговорите на респондентите, задача от първостепенна важност е понижаване на безработицата и повишаване качеството на живота, но те в момента са на втори план, отстъпвайки на неприоритетни проблеми, като легализацията на еднополовите бракове, например.

През март във Франция се разрази скандал около министър Жером Каюзак, който беше проводник на новото и тежко данъчното облагане. Самият министър, обаче, бе уличен в неплащане на данъци. На този фон доверието към министър-председателя Жан-Марк Ейро също сериозно падна: само 30 процента от запитаните французи казват, че са доволни от дейността на правителството.

Предишният рекорд по непопулярност принадлежи на Никола Саркози – 72 процента.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s