Отвлякоха двама православни епископа в Сирия

4316_bigДвама православни архиепископа са били овлечени от въоръжените метежници в сирийската северна провинция Алепо. Терористите пленили двамата православни свещеника по време на хуманитарна мисия

Пленени са главата на местната епархия на Сирийската православна църква Йохан Ибрахим и епископът на Гръцката православна църква Павел Язиги. Шофьорът на колата, с която те пътували, е убит.

Както съобщи членът на Националната коалиция на сирийската опозиция Абделахад Стеифо, който сам нарича себе си православен, епископите са били отвлечени, след като Ибрахим срещнал Язиги, който тъкмо се бил върнал в Сирия от Турция. Не е известно къде се намират в момента свещениците.
Припомняме, че в Сирия в продължение на много векове мирно съжителстват мюсюлмани и християни от разни конфесии: православни, римо-, сиро-католици, маронити..Сирия прие повече от два милиона бежанци от Ирак, няколко хиляди от които бяха християни.

1327648078_muchenikСега в Сирия има външна военна намеса: хиляди бойци-екстремисти, които под формата на опозиционни сили водят гражданската война в тази страна. Екстремистките групи, т.нар. джамаати, състоящи се от бойци-уахабити, въоръжени и подготвени със средствата на чужди държави, целенасочено убиват християните.
В началото на април президентът на Сирия Башар Асад подписа указ за ожесточаване на наказанието при отвличане на хора. Сега за това престъпление се полага наказание доживотна каторжна работа, а ако има раняване, изнасилване или смърт на похитения похитителят се наказва със смърт.

Масово отвличане на хора в Сирия има в територии, контролирани от метежниците. Сумата за откуп, която криминалните групировки искат от близките и роднините на похитените, се разнява на няколко хиляди до няколко милиона долара.

Гърция се обърна към колегите си от ЕС и НАТО във връзка с отвличането на епископите в Сирия

Гърция предприема всички мерки за освобождаването на двамата епископа, похитени в Сирия, заяви официалният представител на Гърция Симос Кедокоглу.
Министър-председателят Антонис Самарас поръча на министъра на външните работи Димитрис Аврамопулос, който се намира в Бюксел на среща с министрите на външните работи на НАТО, да предприеме всички мерки за освобождаване на епископите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s