Човекът-слон

emorph222-годишният Сайн Мамназ от Лахора, Пакистан страда от синдрома на Протей. Главата му е несъразмерно голяма на височина и ширина.

1338458389_5Болестта продължава да предизвиква растеж на костите. Макар местните жители напълно смирено да приемат необичайната външност на момчето, самият той вече е отчаян и не може да намери спасие от недъга си. Заради уродливата външност той не може да си намери работа, а заради прогресиращата болест се чувства все по-зле и по-зле.

Sain Mumtaz elephant manСиндромът на Протей го настигнал, когато бил още дете. Според специалистите, това е истинска напаст, която е измъчвала навремето знаменития Човек-слон Джозеф Мерик.

1338457207_1Момчето смята, че това е страшно проклятие, което Бог му причинил, заради прегрешения. Поради болестта той неведнъж изпада в депресия и само подкрепата на роднините го връща към живота. Местните жители го наричат „Голям приятел“ и от сърце му желаят по-скоро да намери лекарство, което да му помогне да се излекува. 1338458416_41338458443_31338458462_21338458465_7„Някои хора дори не ме смятат за човек, – разказва Сайн, – лицето ми е уродливо, но психически съм нормален. По-рано всички се страхуваха от мене и дори бягаха, когато излизах на улицата, сега почти свикнаха. Сайн се надява да открие лекарство, но Синдромът на Протей, за сега е неизлечима болест. Нищо не може да спре постоянното нарастване на костите.

34Днес в света има около 120 човека, носители на крайно рядкото заболяване – синдромът на Протей. Така наречената „слонска болест“ предизвиква голямо нарастване на черепа, крайниците или кожата. 3883694elephant_manelephant-man-syndrome-25kogudur8Според специалистите, от този недъг е страдал известният Джозеф Мерик – човекът-слон, живял по времето на Викторианска Англия. Лекарство за  болестта и до днес не е открито.

15753От синдрома страда и Джеъмс ОНийл от град Киркланд, щата Вашингтон. От ранно детство мъжът страда от неурофиброматоза. Лицето му се деформирало в периода на израстването му. Самият той се нарича „човекът-слон“. Той знае, че външността му шокира хората. Но не се крие, работи в магазин. „Казвам на хората, не се изненадвайте, аз съм такъв, какъвто съм. Ако не ви харесвам – не ме гледайте“, – споделя мъжът.

Но клиентите на магазина, а и колегите му го харесват. „Той е добро момче и ние го обожаваме“, – признава Обри Ричинс. „Много го уважавам“, – казва Кейти Кнопф. „Когато го видях да първи път, се изплаших много, но после се заговорихме и той ми хареса. Герой е той, че не се крие от хората“, – разказва Синди Пий.

Операцията може да помогне на Джеймс ОНийл. Така той ще може завинаги да се избави от уродливия недъг. Разбирайки, че медицинската застраховка няма да покрие всички разходи по сложната хирургична операция, госпожа Кнопф, решила да действа. Тай създала сайт за събиране на пожертвования. Първият спонсор била компанията, която притежавала магазина. Тя вече е внесла 10 хиляди долара, и обещала да помогне на ОНийл с оформянето на нужните документи.

„Това, което правят за мен, е истинско чудо“, – казва ОНийл, – много съм им благодарен“.

0_6cd09_c22f5957_origНикой не може да спре несъразмерното израстване на костите на 33-годишната англичанка Менди Селарс. Слонската болест е поразила краката на жената. Те постоянно растат. Те са вече 3 пъти по-големи от тялото. Левият крак е по-дълъг от десния с цели 13 сантиметра.

02„Тежа 127 килограма, краката ми тежат – 95 кг“, – признава жената. – „Както разбирате, заради големия размер на краката ми и заради деформацията на стъпалата ми е сложно да се движа дори у дома. А хората са невероятно жестоки. Веднъж се разхождах в парка и някакви подрастващи започнаха да ме сочат с пръст и да се смеят. Бедните ми крака стават все по-тежки и по-тежки, а това е сериозно натоварване за целия организъм“.

15755Дори обикновеният живот за тази жена е почти невъзможен. За сега лекарите предлагат единствения подходящ изход от ситуацията за Менди – ампутация на двата крака. Да се победи синдрома на Протей, според лекарите, е възможно в случая само така.

46837Менди споделя, че лекарите са й предложили да се поставят две протези, вместо крака. Но с протезите тя едва ли ще може да сяда и това ще я направи още по-безпомощна, мисли жената.

1321258374_36Жената нееднократно е решавала за себе си да започне нов живот след ампутацията на краката. „Без крака, вероятно, ще ми е по-лесно да се качвам на сноуборд“, – шегува се Менди.

07Когато тя се родила, диагнозата била вече фатална. Лекарите казали, че момичето няма да доживее и седмица. Краката й били с различна дължина и съвсем не били пропорционални на тялото. Но лекарите сгрешили, на половин година момиченцето започнало да ходи. Тя и сега, въпреки тежкия си недъг, е много активен и творчески настроен човек…

Proteus_006Когато британката била в болницата за пълно изследване, срещнала там и други носители на „слонската болест“, което доста я зарадвало. „Отдавна исках да се запозная с хора, които страдат от същия недъг и да ги подкрепя…“.

Една американска телевизионна компания предложила на Менди да вземе участие в снимките на документален филм за синдрома на Протей. Жената не се колебала нито минута. На снимките тя се запознала с хирурга-ортопед Уилям Ертъл и протезиста Кевин Карол, които неотдавна създадоха за делфин изкуствена опашка. Американските специалисти помагат на Менди да не изгуби последната надежда.

„Ампутацията е необходима, след нея животът ми ще се промени към по-добро. – усмихва се британката. – Надявам се, че ще вляза в историята, благодарение на недъга си. А това означава, че е напълно вероятно един ден в медицинските справочници да нарекат това заболяване с мое име – „Синдромът на Селарс“. Колкото повече ме наблюдават и изследват, толкова е по-голяма вероятността един ден да избавят човечеството от този ад“.

Съгласно древногръцката митология, богът на морето Протей притежавал способността да променя формата на тялото си.

mendy3Първото описание на синдрома дава Майкъл Коен през 1979 г. Тогава той открил около 200 случая на заболяването по целия свят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s