Изборите са противоконституционни, демокрацията ерозира и създава олигархия

zx660y371_9306694-процентната бариера в българските избори е противоконституционна, обяви Васил Къдринов от център „Хана Аренд“ в предаването „Преди всичко“ по БНР.
Къдринов твърди, че това е политически проблем, щойто ще изолира малките партии, „които не могат да влязат в политическия живот и така демокрацията ерозира, тя изпада в криза и получаваме олигархично управление“.

„В нашата Конституция, в член 10, изборите, националните и местните референдуми се провеждат въз основа на общо равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Конституцията е съвсем категорична – че избирателното право е равно.“, допълни Къдринов. Експертът каза още, че дори избирателят да подаде гласа си за малка партия, този глас е санкциониран, поради наличието на тази бариера. Така, според него, дори да бъдат подадени десетки хиляди гласове за малка партия, тя не може да вкара дори един депутат в парламента. „А това си е чиста проба политическо санкциониране, което е факт от Изборния закон и противоречи на Конституцията. Искаме Конституцията да бъде спазвана“, – настоя Къдринов.

Според експертът, в България има няколко партии, които са свързани с икономическата олигархия и само те са обречени да бъдат във властта. И точно тези партии са виновни за кризата и ерозията в демокрацията, допълни експертът.

2 отговора на “Изборите са противоконституционни, демокрацията ерозира и създава олигархия

  1. Не се дава равен старт,защото олигарсите ще намалят броя си в парламента,за сметка на малките партии,а не трябва.При това положение гласът на народа се губи…

  2. Най-вероятно е така, защото в парламента, за парламента, за поддържане на демокрацията – това ни е втълпено в главите като аксиома – трябва да се дават пари за подпомагане и ние щем не щем го приемаме /приемаме го, защото никой не ни пита приемаме ли го, или не го приемаме/. Но парламентаристите са си го обвързали в закон и нашият глас е шунтиран.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s