Тамерлан Църнаев направил бомбата от фойерверки, които му продали с отстъпка

20504-1uТерористът, организирал взрива в Бостън, през февруари купил 1.5 кг пиротехнически средства от специализиран магазин, получавайки една опаковка безплатно. По ирония на съдбата, покупката е направена от същото място, от което терористът-неудачник Файсал Шахзад, планираше за взриви Таймс-скуеър през 2010 г.
През февруари 2010 г. Шахзад с взривно вещество за $ 70  хиляди и Nissan Pathfinder от 1993 г., с миниран автомобил и прочие подготовка, решава да остави автомобила на най-оживения площад в Манхатън. Но бомбата била навреме открита и обезвредена, а самият терорист задържан два дена след инцидента в опит да напусне страната. Той е осъден на доживотен затвор.

„Бяхме шокирани, – каза вице-президентът на Phamtom Fireworks Бил Уаймер. – След историята с Таймс-скуеър си казахме, че два пъти няма как да се случат такива неща“.
Но всичко това се случва отново. Миналата седмица Уаймер подготвял счетоводните сметки за февруари и открил, че в началото на месеца Тамерлан е ползвал консултация от служителка в магазина. . „Както и 99 % от всички, които идват при нас, той попитал кое е най-голямото, което продаваме’. Продавачът му предложил комплект от 200 долара, в който влизат четири тръбни фойерверки и 24 патрончета с черно прахообразно вещество.

Тези комплекти се продават като „почти легални“ в САЩ. Уаймер пояснява, че неговите фойерверки са с максимална мощност на взирва, но в рамките на разрешеното от федералните закони. Сред отзивите на сайта на компанията има коментари: „Най-добрият комплект, който може да се намери. Взривовете са повече, по-големи и по-гръмки от всичко, което съм пробвал“.

Тамерлан заплатил комплекта. Тогава му подарили още един подобен комплект, т.е. той имал вече 48 патрона фойерверки. Във всеки един от тях има около 30 г. барут, така в ръцете на Тамерлан се оказали почти 1.5 кг взривно вещество. Според експерти, това стига като минимум за една бомба.

Един отговор на “Тамерлан Църнаев направил бомбата от фойерверки, които му продали с отстъпка

  1. Нали осъществяват контрол в целия свят?Само знаят да лаят,а тенхните терористи и откачалки избиха маса невинен народ.СВОБОДАТА е велико нещо,но свободията води до разруха.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s