Терористите вербували Тамерлан Църнаев чрез грузински фонд

carnaevЖурналисти от руския в. „Известия“ успяха да получат документи от контраразузнаването на Грузия, които потвърждават, че Тамерлан Църнаев е сътрудничил на грузинската организация „Кавказкий фонд“. Тя работи с американската неправителствена организация Jamestown, която на свой ред се занимава с вербовка на жители от Северен Кавказ за работа в интерес на САЩ и Грузия.

Според отчетите на полковника от главното управление на контраразузнаването на Грузия Григорий Чантурия, „Кавказкият фонд“ заедно с фонд  Jamestown през лятото на 2012 г. са провеждали мероприятия и семинари за младежи от Кавказ. На някои от тях е присъствал и Тамерлан Църнаев, който се намирал в Русия от януари до юли 2012 г., пишат в „Известия“.

Дейността на „Кавказкия фонд“ се простира и върху три погранични с Дагестан района на Азербайджан – Белокански, Закаталски и Кахски.
„Кавказкият фонд“ е създаден на 7 ноември 2008 г. (практически веднага след грузинско-осетинския конфликт) „за контрол над процесите в Северо-Кавказкия регион“, цитират „Известия“ Чантурия. Основна задача на фонда е да вербува младежи и интелигенция от Северен Кавказ за засилване на нестабилността и екстремистките настроения в южните региони на Русия. За финансиране на организацията до януари 2013 г. са отделени 4.058 млн лари (81.1 млн рубли).

Освен това, в Чечня спецслужбите на Грузия през „Кавказкия фонд“ и фонд „Джеймстаун“ срещат разбиране сред хората в страната и ги канят да посетят републиката под различни поводи. На подобни семинари вербуват руснаци и ги подготвят за терористични актове.

Фонд „Джеймстаун“ вече не веднъж открито е демонстрирал заинтересоваността си около руския Северен Кавказ и Грузия. През 2007 г. фондът провежда семинар „Бъдещето на Ингушетия“, в който вземат участие бивши бойци на Аслан Масхадов. През 2011 г. политолозите от фонда предсказват, че Грузия в близката година ще заеме водеща роля в Казказ и ще се оформи като сериозна конкуренция на Русия в качеството си на „регионален лидер“. Интересно е, че в съвета на директорите на Jamestown в миналото присъства един от идеолозите на външната политика на САЩ Збигнев Бжежински.

Руското МВнР нееднократно връчва протестна нота пред САЩ във връзка с провежданата от фонда политика.

Убитият Тамерлан Църнаев

Убитият Тамерлан Църнаев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s