През 2023 година енергийната ситуация в света ще се промени/The New York Times

ps20_ps10_aerialАко би било възможно, както Рип Ван Уинкъл, персонаж от новелата на Вашингтон Ървинг, който проспива много години, затваря очи и ги отваря едва през 2023 г., вие бихте видели друг енергиен свят, твърди Клифърд Краус от The New York Times.

ATLAS_November_2006Електромобилите ще бъдат вече популярни. Слънчевата енергия ще се окаже достатъчно евтина, за да могат милиони семейства и предприятия да се оборудват със слънчеви батерии. Изкопаемите топлива, вероятно, ще преобладават, но болшинството влакове, най-вероятно, ще се движат на газ, а не на дизелово гориво, което силно замърсява околната среда. При това САЩ ще бъдат крупен износител на газ.

Нищо от това не е невероятно, се казва в статията. Вижте сами какви промени са налице през последните 10 години. През 2003 г. се смяташе, че американските месторождения на природен газ свършват, предприемачите започнаха да инвестират в скъпоструващи терминали за импорт на газ. Американската нефтена промишленост тръгна надолу.

b-1024x768-CMI-Energy-15„Събудилият се днес Рип би видял удивителна метаморфоза: страната е тръгнала по пътя на енергийната независимост, което би се сторило нереалистично само преди 10 години. Нефтените месторождения в Северна Дакота и Тексас, които неотдавна се оказаха изобилни, увеличават добивите си до невиждано ниво. САЩ изведнъж стават абсолютен износител на бензин и дезелово гориво и търсят нови пазари за природен газ, новите технологии позволяват на вътрешното производство да нарасне за последните пет години, предизвиквайки свръхпроизводство и падане на цените“, пише Клифърд Краус.

scaled.1231_met_solar01_t651„Що се отнася до енергията, правилата на играта са такива: очаквай неочакваното, – казва Даниел Ергин, енергиен аналитик. – За изследователска работа и иновации по целия енергиен спектър се влагат толкова усилия, че след десет години ще видим други принципни изменения“.

supercomputer-titan2012-jpg-065b4bdda5c58298Дълбоките промени могат да се извършат още сега: продължава авторът на статията. Новите стандарти при икономията на гориво, както се очаква, ще доведат през 2025 г. до удвояване на разстоянието, което преминава автомобила, използвайки галон гориво. Учените разработват по-съвършени методи за съхраняване на електроенергията, за да повишат функционалността на ветровите турбини и слънчевите енергийни системи в моменти, в които вятър няма и слънцето не свети. Япония, не богата на източници на енергия, скоро изобрети начин за извличане на природен газ от метан от дъното на морето. Това откритие може да разтвори вратите към нов огромен източник на газ за целия свят, пояснява Краус.

Бил Гейтс инвестира в компания под наименованието TerraPower – тя работи над създаването на реактор, който, за разлика от ядрените реактори, използващи обеднен уран и нуждаещи се от презареждане, работи на базата на собствени ядрени материали, а с това снижава опасността от разпространение на радиоактивни вещества и удължава срока на дейстивето на урана, се казва в статията.

wikipedia_commons_6_69_Gas_centrifuge_cascade„Възможностите за иновации са просто умопомрачителни“, – казва Гейтс на неотдавнашната конференция в Хюстън, която проведе енергийната компания IHS Cera.  „Откровено казано, необходими са ни стотици идеи, защото много от тях няма да сработят’, – добави той.

Перспективата, че САЩ няма да зависи от близкоизточния нефт, повдига провокационни въпроси към политиците, продължава авторът. С какво ще оправдаят защитата на Ормузкия пролив от иранските ракети или терористични актове? После ще трябва да защитаваме Персийския залив? Няма ли да се разпростре сред американския електорат изолационализма?

Може би, пише авторът. Но САЩ не са застраховани от нефтени шокове, които все още могат да разтресат глобалната световна икономика, и само немного аналитици предсказват, че Вашингтон в перспектива ще се отдръпне от Близкия Изток.

Някои неща биха могли да изглеждат по друг начин. „Ако Рип Ван Уинкъл се пробуди след десетилетие“, много от нещата биха могли да бъдат по-добри, отколкото сега,заключава Клифърд Краус.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s