Путин: В Русия имаше много агенти на ЦРУ

010904Президентът на Русия Владимир Путин днес откри „Пряка линия“ с гражданите на страната. До момента той е получил вече над половин милион въпроси. Тази година срещата за първи път се провежда в нов формат. Няколко руски медии в момента пряко транслират мероприятието.

Парите зад граница

Путин призова руските чиновници да направят избор: или да влагат парите си зад граница, или да служат на държавата си чрез високите си държавни длъжности.
„Ако човек съхранява зад граница немалко пари, то той завинаги си остава зависим. Смятам, че ако чиновниците не се доверяват на икономическата система на държавата, то какво правят те тук?“, – възмути се Владимир Путин.

Той подчерта, че чиновниците – това са особена категория граждани, които са длъжни да направят избора си между желанието да съхраняват парите си зад граница и желанието да служат на гражданите на Русия чрез високите си държавни постове. Путин смята критиката си към подобен род хора за основателна, независимо, че някои либерални експерти я смятат за излишна. Заедно с това той подчерта, че останалите руски граждани имат право да съхраняват средстваат си там, където сметнат за нужно.

„Човек трябва да избере – ако иска да бъде на държавна служба, то нека да съхранява парите си тук“, – добави президентът на Русия.

За корупцията

„Корупцията е заплаха за цялото общество“, – заяви президентът.
Миналата година са подведени под отговорност 800 човека, заяви Путин. „Това са сътрудници на правоохранителните органи и чиновници с най-висш ранг“, – обясни президентът.

За Анатолий Чубайс

На Путин беше зададен следния въпрос: защо сметната палата твърди за неправилно изразходване на средства в „Роснано“, но при това шефът на държавната корпорация и до днес не е попаднал в полезрението на правоохранителните органи.
„Анатолий Чубайс си остава фигура, чрез която се отвлича общественото внимание. И той, и хората му извършиха много грешки, но някой трябваше да направи това, което те направиха, – съобщи президентът, имайки предвид работата на Чубайс в правителството през 90-те години. – Те промениха структурата на икономиката. Вероятно всичко това би могло да се направи по друг начин, но със задна дата е лесно да се мисли по темата. Човек трябва да притежава мъжественост, за да направи подобни стъпки“.

Владимир Путин направи сензация около темата за властовите структури от онези времена: „В обкръжението на Чубайс в качеството на съветници работеха кадрови съветници от ЦРУ. След завръщането им в САЩ, те бяха подведени под съдебна отговорност. Те нямаха право да се занимават с търговска дейност, защото бяха действащи офицери от разузнаването“.

Сега, по думите на президента на Русия, Чубайс не е част от официалната власт; „Той оглавява държавна, но все пак търговска структура. Създаването на „Роснано“ е една от моите инициативи. В корпорацията се направи немалко полезно, аз съм започнат с работата им. Има и провали“, – отбеляза Путин.

Единен учебник по история

Антон Молев, учител, зададе въпрос около концепция за единен учебник по история в Русия.
„Да, трябва да има единна концепция, нещо като показалка, която да показва хронологията на събитията и официалната им оценка. Без подобна оценка няма да има разбиране около действително случилото се страната. А това води до негативни последствия, когато младите хора не разбират в каква държава живеят и не чувстват връзката си с предишните поколения“, – отбеляза Путин.

„Дори хората с либерални възгледи ми показват какво пише в учебниците. Та в учебниците не се разбира кой победи във Втората световна война! Кой пречупи нацизма! Кой смачка хитлеристките дивизии на Източния фронт! Кой знае, че до Сталинград е проведена единствената битка, в която противникът понесе повече загуби, отколкото съветската войска. Ако не знаем това, не е възможно да разберем ценностите, които носи нашето минало’, – подчерта президентът.

Програмата „Разговор с Владимир Путин“ за първи път се появи на екраните през 2001 г. В нея Путин отговаря на въпроси, зададени от хора от цяла Русия.
Рекордно количество въпроси са зададени на президента на Русия през 2010 г., когато Владимир Путин отговори на 88 въпроса на руснаци. Разговорът с Владимир Путин тогава продължи четири часа и 25 минути.

През 2011 г. държавният глава разговаря с телевизионните зрители четири и половина часа.
На 20 декември миналата година беше свикана пресконференция, на която журналисти от руски и чуждестранни медии можеха да зададат на Владимир Путин въпросите си. Пресконференцията продължи повече от четири часа. Главна тема тогава беше осиновяването от чужденци на руски сираци: журналистите повдигнаха този въпрос пред Путин повече от четири пъти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s