Арестуваха президента на Босна и Херцеговина

5472443.jpegПрокуратурата в Босна и Херцеговина ликвидира корупционна банда, в чийто редици са представители на управляващите от балканската страна. Според версията на следствието, престъпната група е оглавявана от президента на Босна и Херцеговина хървата Живко Будимир.

highres_00000402066176Стражите на реда и агентите на специалните служби задържаха Будимир на работното му място в Сараево. В кабинета на човека, който оглавява конфедерацията на босненците и хърватите, откриха сейф с валута, чийто произход чиновникът не може да обясни, съобщава сараевското издание Dnevni Avaz.
След обиска политикът е изведен от сградата на ръководството на Федерацията в белезници. Едновременно с това са обискирани сгради на управляващите Федерацията в Мостар – втория по значение град в Хърватия. Иззети са крупни суми пари и документи, отбелязва изданието.

Zivko Budimir 1 FFЖивко Будимир оглавява Федерация Босна и Херцеговина. Тя обединява живеещите в републиката босненци и хървати. Представителите на третия народ, влизащ в състава на държавата – босненските сърби – имат собствено управление. Постоянните търкания между хървати и босненци от една страна, и сърби  – от друга, създадоха в републиката ситуация на перманентна политическа криза.

Обиските в дома на Будимир са резултат от дълго разследване, продължило няколко месеца. Армин Куловац се опитал да смекчи наказанието на брат си, който бил осъден за изнасилване и притежание на наркотици. Той започнал преговори с чиновници, които можели да му помогнат да освободи брат си.

Стражите на реда разбрали за преговорите и взели нещата под контрол. Станало ясно, че с въпроса за „освобождаване срещу възнаграждение“ в републиката се занимава шефът на комисията Хидайет Халилович и президентът на Федерацията Живко Будимир. Под подозрение бил и земестникът на Будимир Асим Сарайлич, отбелязва сараевското издание.

Паралелно с разпитите на Живко Будимир полицията продължава търсенето на нови доказателства. Сега прокуратурата изяснява произхода на разкошната лимузина, на която се вози президентът на Босна и Хереговина.
По данни на Dnevni Avaz, автомобилът е бил нает от президента за крупна сума от държавния бюджет. Живко Будимир планирал да си закупи возилото за сметка на държавната хазна и дори подал съответните документи в правителството на Босна и Херцеговина, но молбата му била блокирана от прокуратурата.

2 отговора на “Арестуваха президента на Босна и Херцеговина

  1. …търкания между хървати и „босненци“ няма! В географската област Босна живее население, което говори сърбохърватски и се дели на три групи – православни християни (т.нар. сърби), католици (т.нар. хървати) и мохамедани (т.нар. бошняци).

  2. Е, хайде да идват и в България-дали да не ги наемем,като си нямаме наша и независима прокуратура!??Нашите са с вечен имунитет-те и техните наследници от 50 години насам до безкрая…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s