Британската флота се готви да вземе под контрол Персийския залив

1257373585655488305na8ph0Великобритания планира да увеличи военното си присъствие в Персийския залив, връщайки си предишните позиции в региона. Две от причините за завръщането към външната политика на Британската империя са – „арабската пролет“ и уплахата пред ядреното оръжие на Иран.

Кралският институт за отбрана публикува доклад „Връщане на изток от Суец? Боево разгръщане в Персийския залив’. Анализирайки обрата в политиката на Великобритания, сътрудниците от Центъра по въпроси на отбраната стигнаха до извода, че причина за промяната на външнополитическия курс е страха от това, което се случва в Близкия Изток.

072808-British_soldiers-full.jpegОтбелязва се, че увеличаването на броя на войските в района на Персийския залив съвсем не означава пълно завръщане към имперския стил. Великобритания смята да засили „сенчестото“ си присъствие в региона: това означава провеждане на учения и разгъване на военни бази.
Лондон изведе войските си от региона, разположени на изток от Суецкия канал, в това число от държавите на Персийския залив през 1971 г. В резултат в региона се образуваха няколко независими държави.

109344-050-E69EE50FСпециалистите от института по отбранителни изследвания твърдят, че британското правителство не планира да разгърне въоръжените сили в региона в близко време, но подчертава, че разширяване на присъствието би било целесъобразно във връзка с неутихващите след „арабската пролет“ социални вълнения.

Един отговор на “Британската флота се готви да вземе под контрол Персийския залив

  1. Тези мръсници Британците и Американците ще ровят до като не докарат народите до скотското състояние на фундаментални и радикални фанатици…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s