Водещите американски телевизии губят зрители

p4Според изследването, проведено от американски неправителствен социологически център, най-големите телевизионни канали в САЩ губят аудитория, защото зрителите са изморени от безкрайните ток-шоута и липса на сериозни новинарски репортажи. В последно време скандалите практически напълно изтласкали важните новини от американския ефир.

ANTM-america-27s-next-top-model-35803_1600_1200Специалистите от американския социологически център Pew Research констатираха до каква степен зрителите дават предпочитание на шоу-програмите на трите най-големи телевизионни канала на САЩ. В MSNBC подобни програми заемат 85 % от ефирното време. Във Fox – 45%, толкова и в CNN. Според изследването, от 2007 г. в ефира на трите телевизионни канала рязко е паднал обема на собствени новинарски репортажи. Мястото им е заето от евтини ток-шоута с провокативен характер. Специалистите предполагат, че това е причината тези канали да губят аудиторията си. Около една трета от зрителите, запитани в рамките на ежегодния отчет за състоянието на средствата за масова информация заявиха, че са престанали да гледат телевизионните канали, защото в тях липсва това, което те очакват да видят. Броят на репортажите е съкратен, те не са толкова обстоятелствени, както преди.

STAGEПрофесор Крис Чембърс смята, че гражданите на САЩ вече не получават пълноценна новинарска информация, а им се налага ширпотреба и евтини сензации, при това времетраенето на важните политически новини става все по-малко и по-малко. Много средства за масова информация, в това число и подобни крупни, като CNN съкращават щата на кореспондентите и продуцентите, закриват кореспондентски пунктове по целия свят. Така потокът от важни политически новини намалява, а вместо него в ефир върви „безумна говорилня“, твърди професорът.

Защо, например, не се говори за гладната стачка в затвора Гуантанамо, пита проф. Крис Чембърс. В Гуантанамо вече имаше две гладни стачки, а това е третата, затова тя не се превърна в новина, вероятно защото никой от гладуващите до момента не е умрял, никого не са арестували за палежи, допълни професорът.

Изследователите се затрудняват да кажат къде е причината за наблюдаваното явление: икономически съображения на ръководството на телевизионните канали, личните предпочитания на редакторите или представите на ръководството на каналите кое е интересно за широката аудитория. Ако се базираме на данните от изследването, то е очевидно, че средствата за масова информация в САЩ главоломно губят зрителите си.

Един отговор на “Водещите американски телевизии губят зрители

  1. „В политиката сега, пък и всякога… се иска интелект, въображение, сърце и силен дух, пророческа душа.
    И там, дето липсват тия качества, ние виждаме борби не за идеи, за планове, за принципи, а просто за лица, за място, за качване на гърба на другите чрез някой избор. И понеже това е важно, не се изтъква някой със своите качества, а със своите партийни принадлежности, с клиентите си, със свитата си. Не чухме да се критикуват, макар и най-остро, дори ако ще би да бъде гневно и страстно, идеи и политически концепции, а само тази музика ни се пее: ти си вагабонтин, аз съм честен“.
    професор Александър Балабанов, 1933г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s