Обстреляха руски самолет над Сирия

de3dd989855749319c6d98cee7f783f812ca2b55На ракетна атака е бил подложен самолет С 320, принадлежащ на руската компания Nord Wind, който извършвал полет от Египет за Казан. Лайнерът не е повреден, никой на борда не е пострадал, официално потвърди МВнР на Русия.

717109Две ракети „земя-въздух“ са били изстреляни по пътническия самолет, на борда на който имало 167 човека, от тях – 8 члена екипаж. По-рано за това съобщи агенция „Интерфакс“, позовавайки се на собствени източници.

Твърди се, че атаката е била специално насочена към самолета, но за сега не е известно дали атакуващите са знаели, че самолетът принадлежи на руската авиокомпания. В същото време, според думите на Ирина Щежолкова, прес-секретар на Ростуризм, пътниците и пилотите са видели ярки избухвания, но не са били сигурни дали това е бил ракетен обстрел.

„Самолетът е извършвал полета си над планинската територия на Сирия и един от пилотите забелязал избухване отдолу, след което е взето решение за всеки случай да се мине на по-високо ниво на летене. Инцидентът е бил сутринта, след което самолетът се е приземил, никаква повреди не са били открити“, – каза Ирина Тюрина, прес-секретар на Руския съюз на туристическата индустрия.

Turkey and Syria searching for pilots from downed Turkish military jetИзбухванията са били забелязани на височина 8 хиляди метра над морето, а самолетът се е издигнал на височина 10 хиляди. По-късно той се приземил на аерогарата по разписание. Сирийските наземни служби не са получили от летците съобщения за атака.
В момента МВнР на Русия уточнява получената информация от сирийските власти.

1_270334Владимир Герасимов, заслужил летец на Русия и специалист по безопасност на полетите разказа пред руски медии, че пътническите лайнери „не са много маневрени, по самолетите обикновено стрелят отстрани или отгоре, летецът не е могъл да забележи ракетите“. Според него, да избяга пътнически самолет от бойни ракети, е просто невъзможно. „Екипажът на пътническия самолет просто не може да види какво има отзад. А това, което лети отсреща – та това е двойна скорост. В този случай нищо не може да се направи. Що се отнася до избухванията, то това биха могли да бъдат светкавици, но трябва да се провери какво е било времето по това време“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s