160 хиляди човека ежегодно в САЩ стават жертва на лекарска грешка

162835-frederikaВ САЩ е проведен анализ на жалбите на пациентите към медици и изводите са шокиращи: около 160 хиляди човека ежегодно са жертви са лекарски грешки, съобщава The Wall Street Journal.

Срещу неправилна диагноза или отсъствие на такава се жалват до 30 % от болните. Най-често американците се оплакват срещу неподходящо лечение или лошо отношение на персонала към пациентите.

Лекарските грешки в САЩ рядко стават достояние на обществеността. Както обясняват самите здравни работници, никой не иска да разказва как не е успял да постави диагноза в 10-20 % от случаите.

1m_В резултат лекарите прилагат т.нар. „защитна“ медицина, препоръчват по-големи изследвания и процедури, отколкото са необходими на конкретния пациент от медицинска или икономическа гледна точка. Те правят това, за да намалят вероятността от съдебно дело, а  и за да имат възможност за  успешна защита.
Но „защитната“ медицина открива пътя към злоупотреби: подобна практика удря не само по  джобовете на пациентите. Изобилието от медицински тестове и анализи е заплаха за здравето им.

Американските лекари на свой ред отбелязват, че в основата на изследванията са само жалбите на пациентите. Често симптомите на болестта се появяват с течение на времето и  за факта, че вярната диагноза не е била поставена своевременно, не бива да виним лекарите, казват те.
За разрешаване на проблема се предлага електронна база данни с историята на болестта на пациентите, а също програма, предлагаща на лекарите алтернативни заболявания, в съответствие с описаните симптоми.

Един отговор на “160 хиляди човека ежегодно в САЩ стават жертва на лекарска грешка

  1. Не е далеч времето,когато ще ни лекуват самите компютри-всичко ще е заложено там и минавайки през скенер на изхода вече ще знаем какво ни е и как да ни лекуват,но все още сме подвласни на нашите лекари… Дали ще е за добро -никой не знае.Можем са мо да предполагаме…А и ние почти станахме роботи,така,че няма нищо от това робот да определя нашето състояние-дали сме за кремиране или още можем да се трудим на тази Земя…за облагодетестване на…може би роботите. За какво изобщо е всичко това.Дали е за човека?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s