Кабул призна, че тайно получавал пари от САЩ

APTOPIX Afghanistan KarzaiПрезидентът на Афганистан Хамид Карзай призна, че неговата администрация е получавала тайни плащания от САЩ. Според думите му, сумите са били неголеми и парите са използвани законно.

afghanistan_046По-рано New York Times съобщи, че ЦРУ постоянно изпраща куфар с пари в офиса на Карзай.

Според данни на New York Times, в Афганистан тайно са изпратени десетки милиони долари – твърде повече от допусканото до момента.

Според думите на президента Карзай, парите са отивали за такива проекти, като помощ за болните.
„Те се използваха за различни цели, за помощ на пострадалите, за аренда и мн. др. Това беше ефективна помощ и ние ценим това“, – заяви Карзай.

Той добави, че парите от САЩ пристигат вече 10 години, а получател на средствата е Съветът по национална безопасност на Афганистан, който влиза в състава на администрацията на президента.

071110-A-2013C-074Пачки с долари

В статията си New York Times пише: „Пачки с американски долари, опаковани в куфари, раници или пластмасови чанти, веднъж в месеца пристигат в офиса на президента на Афганистан’.

Според думите на шефа на президентската администрация Халил Роман, заемащ поста от 2002 до 2005 г., постъпилите пари от САЩ, са „пари-призраци“.
„Те пристигат тайно и се пазят тайно“, – цитира изданието бившия афганистански чиновник.

ap120520032265В статията се цитират изказвания на неназовани американски чиновници, според които парите едва ли са помогнали на ЦРУ да постигне желаното влияние. Събеседниците на New York Times  отбелязват, че доставените пари не са пристигали като американска помощ.

Те твърдят, че голяма част от вкараните в страната средства са доставка за корумпирани афганистански чиновници и политици, а също и за полевите командири със съмнителна репутация.

ЦРУ и държавният департамент на САЩ отказаха да коментират информацията на New York Times.
През 2010 г. Хамид Карзай призна, че администрацията му е получила парични средства от Иран, макар да твърдеше, че процесът бил прозрачен.
15_2Operation Enduring FreedomАфганистан получава милиарди долари като международна помощ, но си остава една от най-бедните държави в света.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s