От американско училище – в Третия райх / Или историята на една манипулация

ee6597c0a8bfТретата вълна е психологически експеримент, проведен от учителя Рой Джонс над ученици от американско средно училище. Какъв бил урокът, който бил проведен в САЩ? Плашещ и еднозначен – от възпитаниците на „демократичната и свободна държава“ чрез елементарни манипулации могат да бъдат създадени послушни марионетки, чието поведение няма кардинално да се различава от гражданите на Третия райх.

603923_536994059677391_1114813619_nРон Джонс преподавал история в средното училище в Калифорния. По време на изучаването на Втората световна война един от учениците попитал Джонс, как обикновените жители на Германия са успели да се престорят, че нищо не знаят за концентрационните лагери и масовите убийства на хора в страната им. Тъй като класът изпреварвал учебната програма, Джонс решил да посвети една седмица от експеримента по този въпрос.

В началото на април 1967 г. Джонс изгубил една седмица от занятията в един от класовете в училището в Пало-Алто в опит да се осмисли поведението на немския народ по време на репресивния национал-социализъм. Установявайки жестоки правила за учениците и ставайки свидетел на създаването на младежка групировка, той, за своя изненада, не срещнал съпротивата на учащите се, нито съпротивата на възрастните. Джонс прекратил експериментът на петия ден.

Дайте да разгледаме методите, които Джонс използвал.

В понеделник той обяснил на учащите се що е то дисциплина. Джон заповядал на учениците да стоят „мирно“, защото това била най-добрата за учене позиция на тялото. После заповядал на учениците няколко пъти да станат и да седнат в новото положение, после заповядал няколко пъти да излезнат от залата и после безшумно да влезнат, заемайки местата си. Учениците харесали играта и охотно изпълнявали заповедите. Джонс заповядал учениците да му отговарят ясно и моментално. Децата с интерес се подчинили, дори обикновено пасивните били доволни от новото указание.

Във вторник Джонс обяснил на класа, който вече самостоятелно стоял „мирно“, що е то общност и нейната сила. Той заповядал на учениците хорово да скандират: „Силата е в дисциплината, силата е в общността“. Учениците действали с явно въодушевление, виждайки силата на групата си. В края на урока Джонс показал на учениците приветствие, което те трябвало да използват при среща един с друг – да изпънат дясната ръка  и да я сгънат към тялото – и нарекъл този жест салютът на Третата вълна. В следващите дни учениците постоянно се поздравявали с този жест.

defnnault

В сряда към 30-те ученика от класа доброволно се присъединили още 13 човека, а Джонс решил да издаде членски карти. Той разказал за силата на действието. Според думите му, индивидуалното съперничество често носи огорчение, а груповата дейност позволява да се достигнат големи успехи в обучението. Джонс заповядал на учениците съвместно да разработят проект за знаме на Третата вълна, да убедят 20 деца от съседното начално училище в правилността да стоят „мирно“ и всеки да назове по един надежден ученик, който би могъл да се присъедини към експеримента.

Трима от учениците получили задача да докладват на Джонс за нарушение на установения ред и за наличие на критика към Третата вълна, но на практика в доброволни доносници се превърнали около 20 човека. Един от учениците, Робърт, отличаващ се се мощно телосложение и малки способности в обучението, заявил на Джонс, че ще бъде негов телохранител. Трима от най-добрите ученици от класа, чийто способности в новите условия се оказали ненужни, съобщили за експеримента на родителите си.
В резултат Джонс позвънил на местния равин, който бил удовлетворен от отговора, че класът на практика изучава немския тип личност. Равинът обещал да обясни всичко на родителите. Джонс бил крайно разочарован от отсъствието дори на съпротива от страна на възрастните, директорът на училището дори го приветствал с поздрава на Третата вълна.

В четвъртък сутринта учебната стая била разгромена от бащата на един от учениците, който изчакал Джонс в коридора. Той не бил на себе си. Обяснил поведението си с немския плен и помолил да бъде разбран. Джонс, опитвайки се да ускори завършването на експеримента, обяснил на учениците за силата на гордостта.

80 от събравилите се в класа ученици чули, че те  са част от общонационална младежка програма, чиято задача е политическото преобразувание за благото на народа. Джонс заповядал на четирима конвои да изведат от залата и да съпроводят до библиотеката три момичета, чиято лоялност била съмнителна. После той разказал, че в другите региони на страната са създадени стотици подразделения на Третата вълна, а в петък за тяхното създаване по телевизията ще обяви лидерът на движението и новия кандидат за президентския пост.

В петък 200 ученика влезли в кабинета, включително представители на младежките субкултури, които по принцип никога до момента не се интересували от нещата, които се случвали в училище. Приятелите на Джонс се представяли за фотографи. По обед телевизорът бил включен, но не екрана не се появило нищо. Виждайки недоумението на учениците си, Джонс признал, че движението не съществува, а учениците са се отказали от собственото си мнение по редица въпроси, приели са неговите внушения за даденост и абсолютно лесно са се поддали на манипулация. Според думите му, тяхното действие съвсем не се различавало от поведението на немския народ в критичните години преди и по време на Втората световна война. Учениците се разотишли в подтиснато състояние, много от тях плачели.

germany_01WAR & CONFLICT BOOK ERA:  WORLD WAR II/WAR IN THE WESTЕкспериментът бил спонтанен и дълго време останал неизвестен на широките маси, защото предизвиквал срам. В края на 1970-те години Джонс публикувал историята на експеримента в своята педагогическа книга.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s