Франция се бори с кризата, разпродавайки виното от Елисейския дворец

07Започна търг с редки вина от избите на Елисейския дворец. След първия ден печалбата е около 300 хиляди евро.

Организаторът на аукциона Гислан Капанджи каза: „Това е изключително. За сега ние не сме правили точни сметки, но, струва ми се, че два пъти сме превишили очакваната печалба“.

Небивала активност по време на търга показали китайците, закупувайки почти половината от вината. „В Китай търсенето на френски вина е много високо, а днешният търг има особена значимост“, каза пред ИТАР-ТАСС шанхайският предприемач Фан Донсин, закупил бутилка „Шато Петрюс“ от реколта 1990 г. за 6 000 евро.

Най-старото вино на търга е „Шато Латур“ от 1936 г., което е продадено за 3.5 хиляди евро. Още един прекрасен образец на винотворчеството от Бордо е „Шато Анжелюс“ от реколта 1961 ., продадено за 1.1 хиляди евро – пет пъти над предварителната оценка.

На търга, дегизирани като колекционери, се промъкнали противници на легализацията на еднополовите бракове. Те се опитали да скандализират участниците с лозунги, настоявайки за отмяна на гласувания вече закон, но били съпроводени от охраната до вратата.

PalaisDeL'ElyséeРазпродажбата на колекцията вина от запасите на Елисейския дворец не се провежда за първи път. Това е символична крачка в рамките на общите икономии в условията на криза. „Ние вече не поднасяме на масата вино на стойност 2-3 хиляди евро за бутилка“, – каза пред агенция France-Presse главният сомелиер на президентския дворец Вирджини Рутис. Тя каза, че част от средствата, получени от продажбата, ще отидат за закупуването на по-млади и скромни вина. Останалите пари ще бъдат вложени в държавната хазна.

Днес в президентската изба на Франция, създадена през 1947 г. от президента на Четвъртата република Венсан Ориол, се пазят около 12 хиляди бутилки. На търга са изложени 10 % от общия запас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s