Данъчният рай процъфтява: в офшорките има над $ 8 трлн

1318140715_35.jpegНезависимо от борбата, която водят правителства от различни страни срещу укриването на данъци, да се крият пари в офшорки все още е изгодно. За последната година обемът на средтвата, укрити в офшорки, се е увеличил с 6.1%. В „данъчния рай“ се съхраняват над $ 8.5 трлн.

По данни на The Financial Times, за 2012 г. офшорните активи са се увеличили с милиарди долари. Бизнесмените, както и преди, предпочитат да скриват печалбите си в задгранични банки и да не плащат данъци в държавите си.

Експертите твърдят, че офшорките са не само място, в което предприемачите могат да укриват доходите си. В последно време офшорните центрове активно процъфтяват, а на фона на ожесточената борба срещу отклоняването на данъци в Европа и САЩ инвеститорите могат да ги използват не само за скриване на средствата си.

Аналитиците от Boston Consulting Group смятат, че в най-близко време притокът на пари в офшорки ще пристига от богатите държави с развиваща се икономика. При това инвеститорите все по-често се стремят за обезопасят придобитите финанси и избират да разположат парите си в банки в Швейцария и Лихтенщайн. Според шефа на юридическата фирма Masons Джейсън Колинс, именно недоверието към банките в дадени страни довежда до изтичането на капиталите от Швейцария. „Разбира се, някои бизнесмени действително използват Швейцария и Лихтенщайн, за да се укрият от данъци, но много ги използват за гарантиране на безопасност“, – сигурен е Джейсън Колинс.

Припомняме, че неотдавна между най-големите световни юрисдикции беше създадена система за автоматичен обмен на информация. Освен Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания и САЩ в системата влязоха Каймановите и Бермудските остриви. Британските Виржински острови, Гибралтар и др. Обединилите се страни могат да общуват с данъчните институции, да им предоставят имената, адресите, датите на раждане и номерата на смеките на клиентите – данъкоплатци. Данъчните институции ще могат също да изискват детайлизация на балансите: постъпленията и разходването на паричните средства.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s