Критична ситуация в Истанбул! Live video from Istanbul

w354h199cНа живо от Истанбул: http://www.vgtv.no/#!/video/65035/live-direktebilder-fra-istanbul-live-video-from-istanbul

Турция преживява втори ден на масови протести след бурна нощ в Истанбул и сблъсъци между демонстранти – граждани и членове на Турската комунистическа партия и полиция. 38 партийни членове на ТКП са ранени, има и арестувани граждани. Размириците стигнаха до Анкара, Бодрум, Коня и Измир.
Демонстрациите срещу разрушаването на парка Гези на истанбулския площад Таксим преминаха в по-широки протести срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган, предаде БНТ.
И тази сутрин полицията в Истанбул използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, докато стотици от тях вървяха през мост над Босфора към центъра на града. Много хора са пострадали по време на сблъсъците с полицията, някои са в болница с рани по главите от хвърлени камъни и счупени крака, пише местната преса. Има обвинения срещу полицията за прекомерната употреба на сила срещу протестиращите. Заради отровния дим от сълзотворния газ властите затвориха станции на метрото.
Всичко започна като акция срещу проект за реконструкция на централния площад „Таксим“. Проектът предвижда изкореняване на стотици дървета от парка „Гези“, които са белите дробове на тази част на огромния град. На тяхно място трябва да бъдат възстановени казарми от времето на Османската империя. Предвижда се и строеж на търговски и културен център.
С появата на булдозерите в началото на седмицата започна борбата срещу унищожаването на парка. Сега мястото прилича на бойно поле, пише пресата. Протестът на гражданското общество стана масов, премина в социалните мрежи и в други градове, където скандират „Навсякъде има съпротива, навсякъде е „Таксим“.
Акцията бързо се превърна в политически протест, воден от Турската комунистическа партия и други демократични сили, срещу правителството и строителните мегапроекти в Истанбул. Заради сълзотворния газ премиерът Ердоган беше изобразен като герой от комикс и наречен Газмен, газовия човек. Ердоган е на власт от 2002 година и мнозина смятат, че управлението му става твърде авторитарно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s