Сълзотворен газ и водомети срещу демонстранти в Турция, тежко пострадали

376298.JPEGВ центъра на Истанбул в района на площад Таксим е имало сблъсъци между манифестанти и полиция, има пострадали. Както съобщава турска телевизия, стражите на реда да използвали сълзотворен газ и водомети за разгонване на протестиращите в парка Гези.

Няколко стотин човека, в това число обществени дейци и депутати, вече четвърти ден провеждат акция, чията цел е да не допуснат отрязване на дърветата в парка – практически единствения „зелен остров“ сред застроения със сгради Таксим.

Съобщава се, че първите сблъсъци са се случили в пет часа сутринта. Полицията е изгонила протестиращите и е изхвърлила палатките и личните им вещи. Бягайки от сълзотворния газ и водометите, много манифестанти са получили травми. Следващият инцидент е бил по-късно, на намиращата не недалеко улица Истиклял, популярна сред туристите.

376299.JPEGРеорганизацията на Таксим, която предполага строителство на тунел и промяна на автомобилното движение, е стартирала преди около година по заповед на правителството. Парк Гези също попаднал в списъка на териториите, които ще претърпят промени. На негово място се планира реконструкция на военни бараки, които се намират тук от началото на XIX век до 20-те години на миналия.

376300.JPEG376301.JPEG376302.JPEG376303.JPEG376304.JPEG376305.JPEG376306.JPEG

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s