Гражданската война в Сирия може да продължи години („Al-Bab „, Саудитска Арабия)

Според Питър Харлинг, директор на близкоизточната програма International Crisis Group, при така създадената ситуация управлението на Башар Асад не е способно да върне в ръцете си контрола над страната, нито да започне реформи.

Харлинг отбелязва, че в настоящите условия „победата“ се състои само във възможността да се оцелява ден за ден. Ако следваме тази логика, става очевидно, че Башар Асад не може да върне страната под управлението си. От друга страна, в рамките на същата логика и противниците на Асад не разполагат с ресурси, достатъчни, за да свалят режима. Така, най-вероятен е сценарият, при който Сирия си остава пленник на гражданската война и религиозния разкол в продължение на дълги месеци, а може би и години напред.

Пред последните седмици управлението на Асад удържа редица победи с помощта на съюзниците си от Иран и Русия. Това е реална заплаха за сирийската опозиция, която от самото начало на протестните действия през март 2011 г. беше твърдо убедена в скорошното падане на Асад.

Но и твърдението, че сирийският режим още сега ще удържи победа над противниците си, отразява неразбиране на природата на конфликта и разнообразието на силите, участващи в него.

През декември службата за външно разузнаване на Германия заяви, че режимът на Асад, по всяка вероятност, се намира на командно дишане, посочвайки загубата от страна на Асад на обширни участъци територия в страната. В заявлението също се отбелязваше, че действията на бойните отряди на опозиционните сили стават все по-координирани.

Но, според източник в Берлин, подобна прогноза се оказа вероятна само пет месеца, и днешната оценка на ситуацията в Сирия носи принципно различен характер. Сега Берлин твърди, че именно сирийската опозиция изпитва сериозни трудности, предизвикани от  вътрешни конфликти. Също се отбелязва, че опозицията е била принудена да изпусне по-раншните си позиции под напора на бойците от „Хизбула“, пристигнали от Ливан, за да окажат подкрепа на режима на президента Асад.

Заедно с това, високопоставен източник от правителството на Израел опроверга информацията, че силите на Асад са започнали мащабна операция, която ще му позволи да върне контрола над територията на страната. Източникът отбелязва, че макар ситуацията да е далеко от стабилността, позициите на режима отслабват. Според мнението на източника, на Асад ще му бъде трудно да събера плодовее на неотдавнашните си успехи, а положението може да се промени коренно дори още утре.

Историята показва, че болшинството граждански войни не завършват бързо, и че примирието рядко се постига чрез преговори. При това, колкото по-дълго продължава конфликта, толкова по-сложно е да се постигне разоръжаване на участващите в него въоръжени формирования и да се реши предизвикания от конфликта проблем с бежанците.

Сирийската криза продължава вече трета година. Жертви са над 80 хиляди човека. 1 милион 600 хиляди сирийци бяха принудени да напуснат страната. Независимо от тревогата на Запада около ситуацията в Сирия, е вероятно насилието и кръвопролитието да продължат. Както отбелязва професорът от Калифорнийския университет в Сан Диего Барбара Уолтър, гражданските войни в света в периода след 1945 г. продължават средно по десет години. Някожи изследователи вече сравняват гражданската война в Сирия с войната в Ливан, обхванала времето от 1975 до 1990 г. Според Уолтър, автор на многобройни изследвания на гражданските войни, сирийският конфликт ще продължи още няколко години. И победител ще бъде Асад.

Източник: تحليل: الحرب الأهلية في سوريا قد تستمر سنوات

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s