Ердоган изгуби шансовете си за президент?

376302.JPEGМасовите протести в Турция изненадаха властта. Тя не се оказа готова за еволюиращите лозунги на десетките хиляди граждани: от опазване на дърветата на площад Таксим до оставката на правителството.

Турското сътресение още дълго и щателно ще се анализира, най-вече от турските експерти. Но и днес можем да назовем няколко водещи за ситуацията фактора, които лежат на повърхността. Проблемът, разбира се, не е „за или против дърветата“ в парка, нито ограничената продажба на алкохол и употребата на алкохолни напитки. Нещата са твърде, твърде по-сложни.

Историческият опит показва, че масовите протести в много държави често се случват не в период на разгар на икономическата криза, а когато икономиката е в подем. Турция за първи път в най-новата си история не само успя да се справи със сериозна икономическа криза, но и съществено изпревари по темповете си на развитие много страни в Европа. Именно икономическият фактор способства управляващата партия да победи на парламентарните избори и да поеме курс към модернизация на страната.

Но, от друга страна, значителна част от турското общество не е съгласно с политиката на властта, насочена към ревизия на наследството на Ататюрк, към отказ от политиката на кемализма. Явно, ще трябва да се съгласим с изявлението на Ердоган, че днешните сътресения в Турция имат идеологически характер. Не е тайна, че политиката на т.нар. мека ислямизация, осъществявана от правителството, не намира подкрепа сред значителна част от турското общество. Затова намерението на властта да построи на мястото на културния център на Ататюрк опера беше възприето като още един удар на управляващата партия по наследството на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк.

Немалко въпроси сред населението на страната предизвиква и външната политика на държавата. Най-вече става дума за политиката на Турция по отношение на Сирия, която политика не се подкрепя от повече от 60 % от гражданите на страната. Тези два фактора създадоха критична маса от недоволство в Турция. И едва на трето място се появиха и социалните проблеми, които също имат отношение към избухването.

Може ли да се смята за оправдана жестоката реакция на турската полиция към протестиращите? Както пише в социалната мрежа Туитър министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, „събитията на Таксим показаха страната ни пред света по най-лошия начин“. На свой ред главата на европейската дипломация Катрин Аштън „изрази дълбоката си загриженост от насилието, което се прояви в Истанбул и някои други градове на Турция, а и съжаление от непропорционално използваните сили от страна на някои сътрудници на турската полиция“. Така, Турция започва да губи демократичния имидж, за чието създаване бяха хвърлени немалко усилия и  средства от страна на правителството.

За да се измъкне от кризата ЕС предложи на Анкара да започне политически диалог. Но с кого и на каква тема да се водят преговорите, ако проблемът за реконструкцията на площад Таксим в Истанбул отстъпи на заден план, а протестиращите вече искат оставката на Ердоган?

В същото време президентът на Турция Абдулла Гюл заяви, че е необходимо „отговорно да се отнесем към протестите, които достигнаха мащаби, предизвикващи загриженост“, и призова полицията „да действа без да превишава необходимото ниво на сила“.

Ще успее ли Ердоган да се измъкне от ситуацията?

Главното е в това, пише вестник „Миллет“, че Ердоган, по всичко изглежда, губи „шансовете си да стане президент на страната през 2014 г.“, а управляващата партия – възможност да спечели регионалните избори, в това число и в такъм мегаполис като Истанбул.

При всички положения, обаче, истанбулският площад Таксим има всички шансове да влезе в политическата история. Така, както площад Тахрир в Кайро и Тянанмън в Пекин.

Един отговор на “Ердоган изгуби шансовете си за президент?

  1. Истанбулският площад „Таксим“ влезе в историята още на 1 май 1977 г., когато реакционната турска „дълбока държава“ разстреля 35 и рани стотици, дори хиляди от над 100 хилядите души, събрали се възторжено там на Първомайска демонстрация. На „Таксим“ далеч не му е за първи път! Откъде вадите тези сведения, че турската икономика е в подем и, най-важното, че
    хората одобряват неолибералистките мерки на Ердоган? 60% от икономиката вече е под чужд контрол, защото е продадена и той продължава да продава. Има сведения, че вторият мост на Босфора „Фатих Султан Мехмет“ е продаден, приватизирани са някои основни отрасли в стопанството. А турското стопанство беше с преобладаващ държавен сектор в основните отрасли. Той продаде турските въздушни линии. Има голяма безработица сред младежта. Не се полагат никакви усилия за изграждането на съвременна средна класа, а докапиталистическата и полукапиталистическата изчезват. И на мястото на всичко това идват големите холиднги и наднационалните корпорации. Защо
    си мислите, че всичко това се харесва на обикновения гражданин? Да не говорим за изключително сложния кюрдси проблем, който Ердоган тръгна да решава по много опасен и антидемократичен начин!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s