Либия търси брилянтите на Кадафи в ЮАР

Moammar GadhafiЛибийските следователи смятат, че значителна част от изчезналото съкровище на Муамар Кадафи се намира в ЮАР. Съкровището е на стойност над $ 1 млрд. и се контролира от бившия подчинен на Кадафи Башир Салех. Правителството на ЮАР за сега не коментира ситуацията.

По данни на южноафриканското издание The Sunday Times, Муамар Кадафи е използвал връзките си с властта на ЮАР, за да изнесе от страната брилянти и скъпоценни предмети на стойност над $ 1 млрд.

След убийството на Кадафи правителството в Триполи предяви претенциите си върху парите на бившия управник. Група либийски чиновници се намира вече в ЮАР и извършва разследване в търсене на имането.

„Неизвестни лица от ЮАР са завладели нелегално съкровището на Кадафи или са го откраднали“, – се казва в официалното изявление на прес-секретаря на Министерството на финансите на Либия Джабулани Сикхакхане, цитирано от изданието.

Правителството на ЮАР посрещна хладно следователите и детективите от Либия.

„Към Министерството на финансите се обърнаха хора, които твърдят, че представляват либийското правителство. В момента проверяваме достоверността на документите им. Те твърдят, че активите на Кадафи се намират в Южна Африка“, – съобщи за южноафриканско издание източник от Министерството на финансите на страната.

Търсенето на съкровището на Кадафи може да доведе до скандал в южноафриканската държава. Според изданието, след гибелта на Кадафи от ръцете на въстаниците контролът над значителна част от съкровищата на Кадафи бил иззет от бившия шеф на администрацията на президента на Либия Башир Салех. След смъртта на Кадафи Салех се скрива в ЮАР. Интерпол обявява издирването му за финансови машинации и издава заповед за арест на бившия чиновник още преди година.

Ръководството на ЮАР търди, че Салех не е в страната. Но представителите на опозиционната партия „Демократичен алианс“ казват, че са виждали Салех на официални приеми, организирани от структури, близки до ръководството на републиката.

След пристигането в страната на либийските следователи представителите на „Демократичния алианс“ обявиха готовността си да проведат парламентарно разследване около съдбата на съкровището на Муамар Кадафи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s