Тони Блеър предупреди британците за деформация на исляма

A still image from video shows former British Prime Minister Tony Blair speaking at an inquiry into Britain's role in the Iraq War, at the Queen Elizabeth II Conference Centre, in central LondonБившият министър-председател на Великобритания заяви, че наблюдава „деформация“ на ислямската идеология, вследствие на която възниква извратена трактовка на исляма. Именно подобна „деформирана“ идеология довежда до поредица от трагедии, смята британският политик.

Тони Блеър, който понастоящем е посланик на Близкоизточния квартет, отбеляза, че е време да признаем широтата на „деформацията вътре в исляма“, – пише The Australian.  Днес сред мюсюлманите се наблюдава все по-голямо разпространение на екстремистки идеи и възгледи, несъвместими с ценностите на свободното общество.

Бидейки католик, Блеър твърди, че всеки ден чете Корана. Той допълва, че болшинството от мюсюлманите във Великобритания са в ужас от убийствата в страната.

„Това не е проблем на исляма, – цитира изданието Блеър. – Това е проблем вътре в исляма“. Политикът смята, че заплахата произлиза от привържениците на новата идеология, която има малко общо с традиционните ценности на мюсюлманите и пропагандира опасни възгледи.

Блеър подчерта, че става дума не за шепа екстремисти. Терористите – те са само върха на айсберга, крайната проява на случващите се вътре в исляма процеси, но самият проблем, поясни бранецът, е дълбоко в недрата на исляма и е време да признаем трансформацията.

Между другото, днес в Лондон продължава съдебният процес по делото за убийството от ислямисти на британския военнослужещ Ли Ригби. Двама ислямисти отначало свалиха войника от автомобила, а после го убиха с мачете и друго хладно оръжие, обяснявайки постъпката си с това, че войникът воювал с мюсюлманите.

След трагедията във Великобритания се разгоря религиозен конфликт, в страната бяха фиксирани 193 случая на проява на ненавист към мюсюлманите, в това число 10 нападения над джамии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s