Вице-премиерът на Турция се извини на демонстрантите

turk1Жертви на безпорядките в Турция станаха още двама човека, повече от три и половина хиляди са пострадалите. Вице-премиерът Бюлент Арънч призова обществените организации към „благоразумие“ и се извини пред защитниците на природата за изгонването им от демонстрацията в парка Гези.

Безпорядките продължават от миналата седмица. Нощна срещу вторник също беше неспокойна. Сблъсъци на демонстрантите с полицията имаше в покрайнините на площад Къзълай в Анкара, в истанбулския район Бешикташ, където се намира работния офис на министер-председателя Реджеп Ердоган. Протестиращите с помощта на „коктейли Молотов“ запалиха отново офиса на управляващата „Партия за справедливост и развитие“ – предишното запалване беше в нощта срещу понеделник.

В Хатай върху гонещите хората полицаи от домовете отгоре изхвърляха бутилки с алкохол. Полицията използва сълзотворен газ против протестиращите.

35-990x634В района на Таксим, където се намира парк Гези, в понеделник вечерта се събраха десетки хиляди човека, които проведоха нощта там. Във вторник паркът отново бе пълен, там се появи неголям палатков лагер, изпънаха хамаци, имаше много младежи. Събралите се бяха мирни, пееха, танцуваха. Хората имат намерение да продължат да идват на площада.

Акциите на протеста се разпростряха в много градове в страната, включително курортната Анталия. Протести има в Адан, Кайсере, Гурдуре, Севаси, Еладиги, Малати, Тунджи. Кметът на Анталия Мустафа Акайдън отказа достъп на полицията до резервоарите за пожарната, за да не ги използват срещу протестиращите чрез водните оръдия.

През нощта протестите се поддържат от обикновени граждани, които  обикалят с автомобилите си из града и надуват клаксоните.

Turkey ProtestСолидарност с протестиращите демонстрират много турски знаменитости – актьори, музиканти.

Профсъюзите подкрепиха демонстрантите

Исканията на абсолютно различни хора, обединени от стихийния протест, се опита да изрази коментаторът от авторитетния турски вестник „Хюриет“ Ахмет Хакан – чрез откритото си писмо до премиера Ердоган.

„Излезлите на улицата хора ти казват: остави ни на мира. Не ни диктувай, без значение как ни го казваш – уважително или презрително, не ни нареждай как да стоим в парка, как да се държим в метрото, как да живеем, как да говорим, какво да обличаме, какво да мислим, какво да ядем и пием. Не ни нагрубявай. Не разговаряй с нас отвисоко“, – се казва в отвореното писмо към Ердоган.

4a1c473a7bb7c04fa7352ecb2a0e2cbeПрофсъюзите на държавните служители днес започнаха двудневна стачка в подкрепа на демонстрантите. Към стачката се присъедини и Конфедерацията на революционните работници в Турция. Десетки хиляди представители на социалните служби, организации за обслужване на държавите учреждения, учители, работници от фабрики…спряха работата си.

Генералният секретар на Конфедерацията на революционните работници Арзу Черкезоглу подчерта тезата, издината от организицията му: „ако правителството не се спре, ние ще парализираме живота тук“.

Вице-премиерът Бюлент Арънч призова обществените организации, в това число конфедерациите на профсъюзите към спокойствие и благоразумие, помоли ги да не подстрекават, а обратно, да съдействат за мирно регулиране на конфликта.

Бюлент Арънч се извини пред защитниците на природата за изгонването им от парка Гези от полицията, където срещу тях бяха използвани водни оръдия и сълзотворен газ.

2013-00041„Това беше насилие, това беше несправедливо. Моля да прошка тези граждани“, – каза Арънч.

Вице-президентът също заяви за немеренията си да се срещне с организиторите на протеста.

В същото време, Върховният комисариат към ООН по правата на човека в публикувано във вторник комюнике призова управляващите в Турция да проведат щателно разследване за действията на полицията към протестиращите.

„Приветстваме факта, че властта допуска факта, че е имало злоупотреба с пълномощия, а също приватстваме и призива им да се направи разследване по отношение работата на тези полицаи, които са нарушили закона и международните стандарти за правата на човека“, – се отбелязва в съобщението на ООН.

310649_originalУличните акции в редица градове на Турция продължават.

Днес протестите имат ярък антиправителствен характер.

3629861950719 dd13d6dd888eb2713aa9d8e84b3c22d1.0Clashes in Istanbul during a protestimage_big_52792stambul1t09_RTX106VLturk3turkey_20turkey_23turkey_demonstration_040211_9_0x0 tutuupload-169766335_10-pic4-452x302-65978upload-169812287_10-pic4_zoom-1000x1000-63737

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s