“ В Истанбул полицията палеше палатки, в които спяха хора“

h_50856933.jpg.1000x297x1Очевидци разказват пред руски медии за сблъсъците в Турция

Исик Кайя видяла с очите си случаващото се в Истанбул, участничка в протестите.

– Как започнаха протестите?

– Аз се присъединих към протестите в петък. Всичко започна с това, че хората протестираха против изкореняването на дърветата в парка. Това е един от първите паркове в Истанбул. В тази част на Истанбул има малко зелени насаждения, за нас този парк е от голямо значение.

Аз живея до площад Таксин. В новините прочетох, че полицията е запалила палатките на протестиращите, докато те спяли вътре. А хората се събраха на площада и мълчаливо гледаха дърветата. Събрахме се в парка, пяхме песни, просто си стояхме там и се наслаждавахме на спокойствието. Около 5 часа сутринта се появи полицията със сълзотворен газ.

– В действията на протестиращите нямаше нищо, което да оправдае такава жестока реакция на полицията?

– Нищо подобно нямаше. Хората просто стояха в парка и пееха, пиеха, веселяха се…

– Т.е. докато се появи полицията, всичко беше мирно?

– Да. Полицията ни изгони от парка, ние побягнахме. Полицаите ни преследваха със сълзотворен газ и водни оръдия.

– Какво се случи с Вас? Доколкото разбрахме, имате проблем с крака.

– Това се случи не в петък, а вчера. Вчера бях в района на Бешикташ. Протестирахме против министър-председателя. Полицията отново използва сълзотворен газ и стреляше по нас – не във въздуха, а в нас. Тогава си повредих крака.

– Както е известно, работниците от учреждения, хотели, магазини, разположени до местата на протестите, са изразили солидарност с протестиращите. Те криели демонстрантите в домовете си, давали им вода, хранели ги. Разкажете ни по-подробно.

– Хората си помагат един на друг, защото всички са против това правителство. Хората излязоха на протест не защото подкрепят една или друга партия. Те просто не искат такъв министър-председател, който не зачита мнението на хората. Той май се изживява като султан – макар в действителност да е избран само с  50 % от гласовете.

– Но как така изведнъж протестът придоби политическа окраска?

– Как? Преди всичко, това правителство е на власт вече 10 години. И за всичките тези 10 години хората мълчаха, макар да бяха недоволни. Плановете за изкореняване на гората не са единствената причина за протестите. А протестите вече са бурни. В продължение на всичките тези години министър-председателят не прояви уважение към народа си, не го слушаше.

– А сега Ердоган вслушва ли се в исканията на протестиращите? В резултат на протестите са арестувани хиляди хора, почти в 60 града по цялата страна, има много ранени. Има вече и загинали.

– Може би сега ще се вслуша в гласа на народа. Но да отстъпи пред народа – това не е в характера му. След тези протести той нарече протестиращите „тълпа пияни хора“. А ние само защитавахме правата си. Мисля, че много скоро хората ще достигнат до извода, че това правителство не е нужно на народа.

На 3 юни около сто сътрудници на полицейските специални части преградиха пътя на протестиращите, които се бяха събрали около централния площад в турската столица.

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия против тълпата, в района на Долмабахче, където сблъсъкът между властта и протестиращите продължава вече трето денонощие.

В центъра на Измир се събраха около 5 хиляди човека. Те провокираха сблъсък с полицията и срещнаха жесток отпор. Губернаторът на Измир Мустафа Топрак заяви, че само в Измир за един ден са задържани повече от 360 протестиращи, 32 полицаи са пострадали. Нанесени са вреди на 31 офиси на банки, 42 магазини и кафенета, изгорени са над 20 транспортни средства. Подобна е статистиката и в други градове в страната. Задържани са няколко стотин човека, в болница са десетки пострадали.

В социалните мрежи звучат призиви за решително продължаване на протестите. Хората на улиците на възмутени от това, че министър-председателят Ердоган е тръгнал на североафриканско турне.

Много хора в Турция не са съгласни с изказването на Ердоган, който заяви, че на улиците излизат само маргинали. В многобройните тълпи манифестиращи, които са сблъскват с полицията, освен младежите, голямо е количеството хора, които са на възраст от 30 до 50 години. Много от тях пристигат със семействата си, с малките си деца. Всяка вечер на улиците на големите градове излизат хиляди обикновени хора, които, според традициите в Турция, удрят лъжици в тигани в знак на солидарност и пеят химна на републиката.

Министър-председателят Ердоган заяви, че ситуацията в Турция „се намира в процес на нормализация“. Той изрази увереност, че след завръщането си от Северна Африка „проблемите ще бъдат урегулирани“.

Синан Улген, бивш турски дипломат, в интервю за „Гласът на Русия“ твърди, че сред висшия ешалон на турските политици няма единство. Той каза, че протестите няма да подронят популярността на Ердоган:
„Ердоган и до днес е един от най-популярните политици в Турция. Не мисля, че протестите силно е подрият неговата популярност, защото много от митингуващите не са жители на този избирателен окръг, в който живее Ердоган.

Но, вероятно, в близките няколко седмици или месеци на Ердоган ще му бъде трудно да продължи да работи така, както по-рано, и опирайки се на болшинството в парламента, да гласува решения, които много турци смятат за намеса в личния им живот.

Това са протести против тоталитарния уклон на Ердоган. Това не са протести против заплахата за светския характер на турската държава, макар сред протестиращите да има и такива, които твърдят, че подобна заплаха съществував, – допълни дипломатът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s