„В турското общество се събра огромен гняв към Ердоган“

669308Генералният секретар на Конфедерацията на профсъюзите на държавните служители в Турция Исмаил Томбул обяви решението за двудневна стачка. Към нея се присъединяват профсъюзите на революционните работници, профсъюзите на медиците, архитектите и инженерите.

Протестите в защита на парка Гези, започнали в Истанбул, се разпространиха в цяла Турция, включително в такива големи градове, като Анкара, Измир. Стотици хиляди представители на различни социални слоеве от турското общество, политически партии и течения вчера отново изпълниха площад Таксим. Полицията отново използва неограничена сила за потушаване на крупните акции на протест в Анкара, Адан и Измир. Стотици хиляди хора, излизайки по улиците на градовете, искаха оставка на правителството.

81-990x643Коментаторът от вестник Миллиет Аслъ Айдънташбаш в интервю за „Гласът на Русия“ дава оценката си за събитията на Таксим:

– В обществото се насъбра гняв. Протестите, без съмнение, не са свързани само с парка Гези или с дърветата, които властта има намерение да изкорени. Налице са цяла поредица от фактори. Сред тях е решението да се нарече третия мост в Истанбул на името на султан Селим Явуз (Грозният), който алавитите смятат за виновен за масовото изтребление на техните представители, а също и това, че правителството, вземайки това решение, в буквалния смисъл отхвърляше всички несъгласни. Върху ситуацията повлия и ограничението за продажба на алкохол, а също изявлението, което властта направи по този повод – сякаш всеки, който пие алкохол, автоматически попада под определението „алкохолик“.

1567729_20130602132845.gifСпоред мен, настоящият протест е въстание против политиката на еднолично приемане на решения, която министър-председателят прилага във всички сфери на живота в Турция. Ако се вгледаме в контингента, излязъл на протести по улиците, ще видим, че това са млади хора, които не принадлежат към нито една партия, те са без ярко изразен лидер. Разбира се, сред тях има хора от левия идеологически спектър, но присъстват и привърженици на правителството, и хора, които нямат никакво отношение към политиката.

Коя е „другата“ Турция,  която тези дни е на улиците:  това са „50 % от населението, което не даде гласа си за Партията на справедливостта и развитието“. Турското общество вече е изпълнено със злоба към Ердоган. Когато бях по улиците и разговарях с хората, когато гледах надписите и слоганите по стените, забелязвах, че гневът и отрицанието са персонифицирани. Те са насочени към Ердоган.

turkey_demonstration_040211_12_0x0По-нататъшното развитие на събитията ще се определя от поведението на правителството. Ако то успее да преустанови употребата на сила от страна на полицията, употребата на сълзотворен газ, то, мисля, че протестите постепенно ще утихнат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s