Гърците ще колят мюсюлманите като агнета на Гергьовден

zori_aurii_6b60d56d6fГръцките националисти обещаха да спрат строителството на джамия в Атина. Активисти на ултрадясната гръцка партия „Хриси Авги“ се обърнаха към Федерацията на гръцките мюсюлмани с искане „да напуснат страната до 30 юни“. В противен случай местните радикали заплашиха да си припомнят 400-годишното турско иго и да „заколят агресивните мюсюлмани като агнета на Гергьовден“.

След като властта в Гърция реши да разгледа възможността за строителство в Атина на нова джамия, повече от 110 хиляди човека изразиха готовност да се възпротивят на намерението за издигане на ислямската сграда, съобщава вестник Dhma.

521799Активисти от ултрадясната партия дадоха на мюсюлманите срок до 30 юни, за да напуснат територията на Гърция. Радикалите от неонацистката партия „Хриси Авги“ изразиха също готовност да спрат каквито и да било опити за строителство на джамии в Атина. По-рано представители на партията нееднократно заявяваха, че нелегалните имигранти, които главно са мюсюлмани, носят отговорност за настоящите икономически беди и значителния ръст на престъпността в страната.

gurciq-nacistiДържавното ръководство на Гърция вече няколко години обещава да построи на местните мюсюлмани джамия, но поради изостреното обществено мнение по този въпрос чиновниците всеки път се отказват от плановете си.

pic_1000383Болшинството от гърците споделят мнението на националистите, се оказва. Те смятат строителството на джамия в Атина за неправилно решение, поради превземането на Константинопол от мюсюлманите и превръщането на храма Света София в джамия и музей. Освен това, сред гърците е жив спомена за геноцида, масовите убийства и терора от страна на туците по време на турското робство там.

„Няма да простим на тези, заради които сме били лишени от държава и основни права“, – споделя изкуствоведа от атинския университет Ники Николау.

3781_13393922205c6057084e4708c93f4a61329577699eba53f026

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s