Какво става в Истанбул?

img_0045До приятелите ми, които живеят извън Турция

Пиша ви за да разберете какво се случва в Истанбул през последните пет дни. Налага се лично да напиша това защото повечето от източниците на информация са затворени от правителството и единствените начини да обясним какво се случва и да искаме помощ са чрез интернет и от уста на уста.

Преди четири дни хора, които не принадлежат към нито една специфична организация или идеология се събират в Гези Парк в Истанбул. Сред тях са много от моите приятели и студенти. Причината е проста: Да се предотврати и да се протестира срещу предстоящото разрушаване на парка за построяването на още един търговски мол право в центъра на града. Има много молове в Истанбул – поне по един във всеки квартал. Унищожаването на дърветата трябваше да започне в четвъртък сутринта. Хората отидоха в парка с одеала, книги и деца. Опънаха палатките си и прекараха нощта под дърветата. Рано сутринта, когато булдозерите трябваше да изкореняват вековните дървета от земята, хората се изправиха срещу тях за да спрат операцията.

Не направиха ни освен да застанат пред машините.
Нито един вестник, нито един телевизионен канал беше там за да отрази протеста. Беше тотално медиино затъмнение.
Полицията пристигна с водни оръдия и сълзотворен газ и изгони протестиращите от парка.

Вечерта протестиращите се умножиха. Умножиха се и полицейските сили около парка. Медувременно местната власт в Истанбул затвори всички пътища към площад Тексим, където се намира Гези парк. Метрото бе затворено, фериботите бяха спрени, пътищата бяха блокирани.

Въпреки това повече и повече хора дойдоха в центъра на града просто ходейки.
Те идваха отвсякъде около Истанбул. Бяха различни хора, с различни идеологии, различни религии. Всички се събраха за да предотвратят разрушаването на нещо по-голямо от парка:

Правото да се живее като достойни граждани на страната.

Те се събираха и протестираха. Полицията ги гонеше със сълзотворен газ, газеше с танковете си хора, които им предлагаха храна. Двама млади бяха прегазени и убити от танковете. Млада жена, моя приятелка, бе ударена по главата от граната със сълзотворен газ – полицията ги изстрелваше право в тълпата. След тричасова операция тя все още е в интензивното отделение в критично състояние. Докато пиша това не знам дали ще оцелее. Този блог е посветен на нея.

Тези хора са мои приятели. Те са мои ученици, мои роднини. Те нямат “Скрити помисли”, както казва правителството. Помислите и са открити и са кристално ясни. Цялата държава бива продавана на крпорациите от правителството за построяването на молове, лускозни комплекси, магистрали и ядрени централи. Правителството търси (и когато трябва създава) поводи да напада Сирия против волята на народа.

Освен това контролът на правителството над личния живот е станал непоносим. Държавата, заради консервативизма си, е приела много закони и регулации относно аборта, раждането с цезарово сечение, продажбата и употребата на алкохол, дори цвета на червилото на стюардесите в авиокомпаниите.

Хората, които протестират в центъра на Истанбул търсят правата си да живеят свободно и да получават правосъдие, защита и уважение от държавата. Те искат да бъдат включени в процесите на вземане на решения за града, в който живеят.

Вместо това те получават излишна сила и чудовищни количества сълзотворен газ право в очите. Трима души останаха без очи!

Но въпреки това те протестират. Стотици хиляди се присъединяват към тях. Още няколко хиляди преминаха Босфорския мост пеша за да подкрепят хората в Таксим.
Нито един вестник или телевизионна програма не отрази събитията. Те бяха твърде заети с излъчвания за Мис Турция и “Най-странната котка в света”.
Полицията продължи да гони хората и да ги пръска със сълзотворен газ дотолкова, че уличните кучета и котки бяха отровени и започнаха да умират.

Училища, болници, дори 5-звездн хотели около Таксим отвориха вратите си за пострадалите. Лекари изпълниха класните стаи и хотелските стаи за да предоставят първа помощ. Някои полицаи отказаха да пръскат невинни хора със сълзотворен газ и напуснаха работа. Около площада бяха поставени заглушители за да предотвратят връзката с интернет чрез 3G мрежите. Жители и предприятия в района предоставиха безжичен интернет за хората по улиците. Ресторантите предлагаха храна и вода безплатно.

Хората в Анкара и Измир се събраха на улиците за да подкрепят съпротивата в Истанбул.
Медиите продължиха да дават Мис Турция и “Най-странната котка в света”

Пиша това писмо за да знаете какво се случва в Истанбул. Масмедиите няма да ви разкажат за това. Поне не в моята държава. Моля ви публикувайте колкото се може повече статии в Интернет и разпространявайте новините.
Снощи докато пусках новини във Фейсбук, някой попита:

“Какво се надяваш да спечелиш, като се оплакваш за страната ни на чужденци?”
Този блог е моят отговор. Чрез “оплакването” за страната ни се надявам да спечеля:
– Свобода на словото
– Уважение към човешките права
– Контрол над решенията, които правя, отнасящи се за мен в моето тяло
– Правото законно да се събираме във всяка част на града без да бъдем приемани за терористи.
Но най-вече, като това достига до вас – моите приятели, които живеят в други части на света, аз се надявам да бъдете осведомени и да получа вашата подкрепа и помощ.
Мол

я ви разпространявайте новините.
Благодаря!

За повече информация и нещата, които можете да направите, моля вижте статията “Вик за помощ” на Амнести Интернешанъл http://humanrightsturkey.org/2013/06/01/abuses-against-protestors-in-turkey-amnesty-calls-for-urgent-action/

Реклама

46 отговора на “Какво става в Истанбул?

 1. Подкрепям с цялото си сърце, тези хора! Уверен съм, че ще успеят! Същевремено се възхищавам на хората за начина, по който отстояват правата си и това, което им е завещал Ататюрк! Поклон пред тези хора!

 2. СВЕТА ПОЛУДЯ….НАВСЯКЪДЕ ТРУПОВЕ,КРЪВ И СМЪРТ……А,МОЖЕ БИ МНОГО ВРЕМЕ ,,МЪДРУВАШЕ???,,

  • Къде са труповете бе големи лъжци? Само лъжите света, искате правителството да си отиде, но нама да стане това, идват изборите, с още по-вече глас Ердоган пак ще е на управление.

 3. Скъпа ми Неслихан, коментарът ти е доста тендециозен- Не разбирам защо се опитваш толкова ревностно да защитиш Ердоган и неговата политика и защо си мислиш, че само твоя прочит на тези протести е правилният и верният?! бъркаш семейното възпитание с политиката и демокрацията с диктатурата. И според мен тук не става въпрос за мол и вековни дървета, а по скоро тези протести са в знак на натрупан гняв срещу ДИКТАТОРСКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ЕРДОГАН. И още нещо Неслихан защо ли ми се струва, че се опитваш виртуално да излекуваш комплексите си.

  • За комплексите които споменувате са ваши госпожо. Слепия ял кюфтета с един друг човек и му рекъл „ти ядеш кюфтетата 2 по 2„Отсрещният човек го попитал „от къде знаеш„ Слепия му отговорил „от себе си„ и вие сега от себеси мислите че и другите хора имат комплекси кагто вас

   • Мехметчо, така като гледам реакциите ти, най-уместни ще бъдат те в Аанадола при кюрдите!

  • „znaetili“,“ryzanite“……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..!!!!!!!!!!!!

  • какво ли ще стане Ботев ще си пие виното в румъния Левски ще обира керваните / сега TIR / а КАРАДЖАТА–НЯМА ДА СТАНЕ НИТО СЪРНА НИТО ЕЛЕН

 4. Ей, ако толкова ви харесва Ердоган веднага ви го даваме!
  Хора, не знаете какво става тука – Кенан е успял доста точно да предаде положението, Всяка вечер истанбулци изразяват протеста си, независимо от партийна принадлежност. В протестите участват и хора от АКП – партията на Ердоган. И аз отивам сега, че комшиите вече почнаха за тази вечер…

  • ами аз се възмущавам от произвола на турските митничари, те също не зачитат човешките права

  • Не се отказвайте! Жалко, че в България не сме толкова всеотдайни в защита на правата ни.

   • Vie razprostranqvahte li stavashtoto v Bg,pomolihte li priqtelite si ot cql svqt da vi pomognat?Ako deistvitelno ste go napravila,samo togava imate pravo da zadavate tozi zloben,ironichen vupros.

 5. Интересно ми е от кога станахте толкова заинтересовани от политиката на съседката ни? Та нали толкова години България е била под турско робство? Хора, които са ходили само за почивка в Турция, видели са туристическите забележителности или красотата на крайбрежието. Хора, които казват таксИм, истиклЯл – те ли ще обсъждат бъдещето на Република Турция?!
  За кое вините Ердоган? Че забранява пушенето – в колко страни вече е забранено? Обвинявате го, че цигарите са поскъпнали? Надявам се и в България да поскъпнат – така ще отвикнем от този неприятен навик. Обвинявате го, защото забранява пиенето след 22:00?!?! Вие, предполагам ще умирате от удоволствие да гледате децата ви пияни да се прибират, или да са на улицата нощно време сред всички пияндета. Обвинявате го, защото 99% от сумата за лекарства се плаща от държавата?! Или пък за нищожния данък в/у хляба?
  99% от хората там са мюсюлмани! Това, че Вие искате да разчитате нещата по свой начин, угаждащ на Вашите истини – това е друга тема.
  Тези хората излезнаха за парка, а в последствие всичко се политизира! и се използват хората, точно как бяха използвани на протестите в милата ни родина.
  Никой никого не гази с танкове! Този филм сте го гледали другаде, снимката с множеството хора на моста не е от днешна дата. АЗ попаднах в средата на протестите преди дни, протестантите започнаха да замерват с камъни полицаите – те след това ги заляха със сълзотворния газ!!

   • Nikakvi postijeniya na Erdogan ne mogat da opravdayat neuvajitelnite mu obra6teniya kam naroda si i opitite mu da kontrolira sotsialniya na4in na jivot na liçnosta (osven goreposo4enite zabrani toy se mesi i v tv serialite i 4e go e bil sram ot seluva6tite se mladeji v parka ot tehniya na4in na obli4ane i 4e vseki koyto upotrebyava alkohol e piyanitsai i o6te i o6te Neslihan4e.Syaka6 toy e nay bezgre6niyat i pravilen 4ovek koyto 6te propovyadva na4ina na jivot na drugite.

   • прост като дърво си ти простак с простак

   • на теб колко ти плащат за грижата ти?

   • МЕХМЕТ ,А НА ТЕБ КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ ЗА ГРИЖАТА ТИ?

  • Живеем в 2013 година. Защо е това разделяне различни религии? То е нужно само на „кукловодите“, за да намират поводи за войните и грабителствата си. Хората, независимо какви религии изповядват, имат право да изискват уважаване на човешкото им достойнство и свобода на личността. Много политически и световни лидери продължават да работят в насока насаждане на религиозна и расова омраза.
   Какво странно има в това да подкрепяме човешки същества, същите като нас, в желанието им за по-хармоничен свят. Докато във всеки един от нас не се изчисти и последното зрънце злоба, омраза и други такива разрушаващи чувства, няма да спрат войните, няма да спре глада и човешкото унижение. Ако попиташ някой защо мрази съседа си, със сигурност няма да се получи смислен отговор. Хората се мразят по инерция, по установена традиция, просто защото така се прави от векове. Изказва се убеденост, която ако се замислите, не е лична убеденост, а инспирирана от някаква утвърдена традиция в мразенето. Живеем в 2013 година. Вече се говори за бази на Марс, а ние все оше се делим на религии. Ние всички, първо сме жители на тази планета и имаме отговорност към това. А нека всеки си изповядва каквато си иска религия. Това е лично, свободно право. Нека да сме добри, нека се грижим за децата си и за всички около нас с цялата любов, която носим в сърцата си. Нека постигнем един по добър свят.

  • Браво, точно така, до последната ви дума съм съгласен със вас.

 6. хм някои неща са ми познати от тук. Явно моделът се мултиплицира за всички държави. А кой ли е (източникът)
  инициаторът за това?

 7. Интернет залива хората с глупости!Това са пълни лъжи,първо те няма да строят мол а сграда,по подобието на тая,която я е имало по времето на Селим 2ри.Гледах изявление на Ердоган,лъжа е също,че медиите там не го отразяват.Много външни сили искат да разклатят управлението на АКП понеже Ердоган е много силен политик.Той твърдо отказа подкрепата на Турция при евентуално нахлуване на Америка и Израел в Иран.Споразумя се с главнокомандващия от ПКК и сега кюрдските бунтовници се оттеглят,следователно страната от години насам за 1ви път ще спре военните стълкновения с кюрдите и ще се стабилизира още повече.Запада няма интерес от толкова силна страна в региона.За никой не е тайна,че французите продаваха оръжие на ПКК.Помислете трезво,кой губи от тези обстоятелства.Да не говорим,че икономическият растеж,който Турция постигне бе благодарение именно на управлението на Ердоган.

  • Да, ще построят джамия за подигравка с Кемал Ататюрк, републиката и светските ценности!

  • Да точно така, Франция, Германия, Англия не искат силна и самодеятелна Турция. Тия които уж демостратираха против сечението на дърветата , искат да не се строи 3 мост над Босфора, не искат да се построи 3 летище в Истанбул, защото ще вземе от ръцете на Лутфханса милиони броя пътници които вече няма да лятат от Германия, не искат да се построи водни електростанции върърху реките, защото 65-70 от електрическата енергия се придобива от газ и за това плащаме на Русия около 40-45 милярда долари за газ, с една дума не искат икономическото развитие на Турция.

 8. НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ, ЧЕ ТОВА НЕ Е АВТОРСКА СТАРИЯ, А ПРЕВОД НА СТАТИЯ ОТ АНГЛИЙСКИ. ТАКА ПРЕДСТАВЕНА, ИНФОРМАЦИЯТА Е ПОДВЕЖДАЩА! ИНАЧЕ ТЕКСТЪТ Е МНОГО ЕМОЦИОНАЛЕН!

  • Авторът на текста е турски гражданин, става ясно от самия текст. Ако смяташ информацията за подвеждаща, имаш пълното право да я провериш на място – в Истанбул. Името на автора за нас остана неизвестно. Както е видно, текстът не е подписан от автора. И това е негово право. Но снимката е оригинална.

   • И как като има заглушаване на интернет сигнала в цяла Турция тази статия я четем?И ако няма заглушаване на сигнала защо повече хора не подкрепят протеста – вижда се на кадрите които се излъчват колко са излезли на улицата и какво правят там – изваждат паветата от земята???Обобщено може да кажем че шепа провокатори се опитват да свалят режима .

 9. С голямо уважение към съседите. Никога не съм вярвал това да се случи в Турция.Показаха ни ,че са Народ,за разлика от нас или това което е останало тука.Да ни правят на маймуни гадните ни алчни политици.Защо великите партии мълчат както за Чернобил и чакат да видят какво ще стане.Нали имаме Д П С движение за права и свободи ли беше?Защо не си подкрепят братята вТурция,а?А за другите партиии да не говорим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s