Сирийската опозиция обвини Русия за убийството на мирни жители

s28_15053482Националната коалиция на сирийската опозиция осъди Русия за блокирането на поредната резолюция за Сирия в Съвета по безопасност към ООН. Според противниците на Башар Асад, Русия убива мирни граждани в Сирия.

„Коалицията осъжда позицията на Русия по резолюцията на ООН около боевете край Ел-Кусейр. Позицията на Русия е в разрез с позицията на сирийския народ. Русия е партньор на Башар Асад и участва в убийството на мирни граждани, – се казва в официално изявление на сайта на коалицията.

Опозиционерите изразяват недоволството си от твърдата позиция на Москва по сирийския проблем. „Руското правителство подкрепя Башар Аасд и с това заплашва десетки хиляди невинни жители на Близкия Изток. Използването правото на вето в Съвета по безопасност към ООН потвърждава политиката на Москва в подкрепа на Асад. Русия продължава да доставя на Сирия оръжие, което се използва за убийството на невинни граждани“, – се съобщава на официалния сайт на Националната коалиция на опозицията.

Особено недоволство сред сирийската опизиция предизвикват разрушените обекти от културното наследство на Сирия. „Русия е виновна за разрушаването на историческото наследство на сирийския народ. Но сирийският народ взе решение да застане в единен фронт и ще се бори за свободата си до край“, – се казва в изявлението.

Никакви конкретни даанни за разрушаване от страна на руски граждани на обекти от сирийското културно наследство не се прилагат като доказателство в изявлението.

Боевете за град Ел-Кусейр са в ход вече две седмици. Правителствената войска е обсадила града, който се намира на границата на Сирия и Ливан. Опозиционните бойци отбиват атаките на правителствените войски и се опитват да деблокират града. На страната на сирийското правителство в боевете вземат участие бойци от ливанското шиитско движение „Хизбулла“, на страната на сирийската опозиция – привърженици на „Ал Кайда“.

Град Ел-Кусейр е крупна база на сирийската опозиция и важен пунк, през който товари и наемници пристигат до въоръжените групировки в центъра на страната. В случай, че правителствените войски изтласкат метежниците от Ел-Кусейр, сирийските опозиционни войски няма да могат да набавят амуниции и боеприпаси за съюзниците си в провинциите Идлиб и Алепо.

Сирийските опозиционери и техните съюзници от САЩ и Великобритания се стремят да приемат специална резолюция в Съвета по безопасност към ООН, която осъжда действията на правителството на Башар Асад в района на Ел-Кусейр. На 3 юни Русия блокира приемането на такава резолюция, което предизвика недоволството на американските дипломати и Националната коалиция на сирийската опозиция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s