Турската полиция използва „неизвестни химически вещества“ срещу демонстрантите

upload-169812287_10-pic4_zoom-1000x1000-63737Вълненията в Турция се преместиха от площадите в университетите. Своята гледна точка за събитията изрази в интервю за „Гласът на Русия“ изразиха двама младежи – председателят на Турския съюз на младежта, участник в протеста Чагдаш Дженгиз и представителят на младежката организация на управляващата партия Ясин Унал.

Чагдаш Дженгиз: „Турските граждани се събудиха. Парк Гези се превърна в последната капка, от която преля чашата на търпението. Истината е, че протести има цяла година. Но до днес те не бяха с такъв мащаб и успяваха да ги обвият в мълчание.

Сега народът изригна с гнева си, който толкова дълго се натрупваше. В отговор властта на Ердоган продължава да прилага против гражданите на Турция насилие. Полицаите използват срещу нас бронирани машини, водни оръдия, сълзотворен газ, а също и някакви неизвестни химически вещества.

По време на борбата на властта срещу народа стотици хора вече бяха ранени. Сред тях има известни политици, дейци на изкуството, представители на демократичните опозиционни движения и много младежи. Но ние не можем така лесно да бъдем спрени. С турски знамена, с плакати с основателя на нашата република Мустафа Кемал Ататюрк ние ще се борим за делото си, за републиката, срещу фашистката политика на управляващата партия.

Много непримирими в миналото привърженици на различни политически партии, обществени организации, дори фенове на футболни отбори стоят на протестите рамо до рамо. Ние не сме банда екстремисти, както се опитва да ни обрисува властта.

Във всички градове на Турция се провеждат огромни протести. Съпротивата не спира и през нощта. Независимо от опитите на полицията да ни разпръсне, народът остава на градските площади, в това число и на Таксим. Нашите площади, това е зоната на свободата!

В резултат на всеобщите усилия на народа съдът вече прие решение за спиране изсичането на парка Гези. Но нашите искания не се ограничават само с това. Ние искаме оставката на премиера, оставката на правителството. Това го искат стотици хиляди наши граждани, които ежедневно излизат на градските площади.

Правителството вече показа истинското си лице. Ердоган заяви, че, независимо от решението на съда и тълпата протестиращи, той ще изпълни това, което е замислил, т.е. ще разруши парка Гези и Домът на културата, който носи името на Ататюрк. Но на Ердоган нещо не му се получава: народът вече се събуди от съня, в който целенасочено ни омайваше партията му“.

Турският съюз на мледжка, който оглавява Чагдаш Дженгиз, е обединение на 65 студентски организации от 40 различни висши учебни заведения в Турция. Членовете на съюза се позиционират като кемалисти, патриоти и революционери.

Младежката организация на управляващата партия гледа по друг начин на събитията. Ръководителят на отдела за политически и юридически въпроси от истанбулския клон на младежката организация на Партията на справедливостта и развитието Ясин Унал каза следното за случващото се пред руската медия: „В първите дни в парк Гези на площад Таксим излизаха обикновени жители на Истанбул, с искрени намерения. Но след това определени групи започнаха да разгарят страстите и да се занимават с провокации, след което протестите от Таксим се пренесоха в другите райони на Истанбул. Но нещата не са толкова ужасни, колкото ги представят средствата за масова информация и социалните мрежи. Информацията там е силно изкривена.

В световните средства за масова информация се публикуват новини за използването на прекомерна сила, показват се пожари, сблъсъци. Създава се впечатлението, че се случва едва ли не народно въстание. В действителност има само отделни епизоди с прилагане на сила, провокирани от радикални групировки.

Ние напълно подкрепяме правото на хората на мирни демонстрации. Но някои протестиращи нападат момичета с мюсюлмански кърпи, нападат джамиите. А това вече е употреба на насилие, което е недопустимо в демократичните държави.

Ние сме мощна организация, представляваме младежкото крило на истанбулския отдел на Партията на справедливостта и развитието. Около 2 милиона сме. За сега спокойно реагираме на тези събития и не се поддаваме на провокации. Но в случай на необходимост, ние сме в състояние да дадем съответстващ отпор. Всички, които се опитват да свалят властта, ще посъветвам да не питаят илюзии. Техните действия само още повече ще укрепят единството в редиците ни“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s