Сирийската армия превзе град Ел-Кусейр, плацдармът на терористите унищожен

Unrest in SyriaПравителството на Сирия обяви за пълния контрол над град Ел-Кусейр в северозападната част на страната, в провинция Хомс. Именно Ел-Кусейр се смяташе за главната база на въоръжената опозиция на границата с Ливан.

„Армията на Сирийската Арабска Република напълно контролира Ел-Кусейр в провинция Хомс. Унищожени и арестувани са голям брой терористи“, – съобщава сирийската държавна телевизия „Ал-Ихбария“.

„Нашите въоръжени сили възстановиха безопасността и стабилността на територията на град Ел-Кусейр в провинция Хомс“, – предаде ИТАР-ТАСС изявлението на представител на сирийската армия.

Решаващият щурм на последния плацдарм на въоръжените екстремисти в централната провинция Хомс започнал на зазоряване. В резултат, както предава сирийската информационна агенция САНА, „останалите огнища на съпротива в града бяха унищожени, пленени са огромен брой метежници“.

00A18672-F4F1-4D6A-9083-60EA0CAE6E7E_mw1024_n_sГрад Ел-Кусейр, разположен на 162 км северо-западно от Дамаск, стана бойно поле между правителствената войска и въоръжените метежници. Обсадата на Ел-Кусейр продължи няколко седмици. Армията на сирийското правителство води боеве с хиляди въоръжени терористи от организацията „Джабхат ал-Нусра“, която представлява „Ал-Кайда“ в Сирия. Правителствените сили успяха да обкръжат противника. По данни на ООН, по време на операцията са били ранени повече от 1.5 хиляди човека.

Както съобщи за телевизия „Ал-Маядин“ подполковник от сирийската армия, „градът напълно е изчистен от терористи, а техните остатъци избягаха на север, към село Дабаа“. Сега сапьорите разминират пътищата и домовете, за да се върнат жителите в града.

Иран вече поздрави сирийския народ и правителството за победата, предава ливанската новинарска толевизия.

Сирийските метежници признаха поражението си в боевете за Ел-Кусейр. „Да, братя мои, това е рундът, в който ние паднахме“, – цитират световните средства за масова информация един от представителите на опозицията, което изявление се появи в социалната мрежа Фейсбук.

По-рано се съобщи за това, че Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия, обединението на противниците на Башар Асад, решила, че обсадата на Ел-Кусейр е повод да не участват в конференцията „Женева-2“.

Припомняме, че конференцията за мирното регулиране на сирийския конфликт „Женева-2“ ще се състои през юни. Инициатори на мирните преговори в Швейцария са Русия и САЩ. Първоначално се говореше, че срещата може да бъде успешна само, ако страните започнат преговори без никакви предварителни условия.

МВнР на Сирия заяви, че представители на правителството са готови да участват в конференцията в Женева. Сирийските власти дори определиха официалните лица, които ще присъстват на конференцията. Един от тях, който ще представлява интересите на Башар Асад на международната среща в Женева, е министърът на външните работи на Сирия Валид ал-Муалем.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s