Турция закупила 628 тона сълзотворен газ за последните 12 години

376298.JPEGСпоред съобщения от турските средства за масова информация, за последните 12 години правителството на страната е изхарчило $ 21 млн за покупката на сълзотворен газ. Закупеното е главно от САЩ и Бразилия.

От 2000 до 2012 г. правителството на Турция е закупило общо 628 тона вещества, предназначени за разпръскване на улични протести, съобщава турският вестник Sozcu. Турция е доставила сълзотворния газ от САЩ и Бразилия. Вашингтон често продава средства за контрол над масови прояви на тези държави, в които често се случват безредици, съобщава вестникът.

Днес стана ясно и това, че по време на протестите в Турция са загинали вече двама човека. Съюзът на турските лекари потвърди смъртта на 22-годишния Абдула Комерт недалеко от границата със Сирия. Според свидетелски показания на очевидци, той е загинал от раните си, нанесени му от огнестрелно оръжие. Стрелецът не е открит, макар социалните мрежи цялата вина да хвърлят върху полицията. Според данни на турската медицинска асоциация, по време на сблъсъците между демонстрантите и полицията са били ранени полече от 3 хиляди човека.

Правозащитници осъждат използването от страна на турската полиция на сълзотворен газ за разпръскване на митингуващите. От жестоките действия на властта са пострадали и кореспондентите на английската и арабска редакции на редица средства за масова информация, намиращи се в Истанбул. Сълзотворният газ се появявал отникъде. Всички очаквали той да се стовари върху протестиращите от полицията или от въртолетите, но той се прокрадвал към хората тихо и неочаквано, споделят очевидци и пострадали.

Лидерът на опозиционната партия Девлет Бахчели осъди използването на сълзотворен газ от полицията. Бахчели дори съобщи, че правителството е подготвило газови камери за протестиращите. „Да, това е истина, че Партията на справедливостта и развитието, която е на власт в Турция, вече е оборудвала специални газови камери, каквито имаха нацистите. Партията на Ердоган навира носа си в личния живот на всеки човек“, – заяви опозиционерът.

Протестите в Турция не утихват вече пети ден. Това, което започна като мирна акция против изсичането на парка в центъра на турската столица, се превърна в най-голямата демонстрация за цялата история на десетилетното управление на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган.

Протестни акции има не само в Истанбул, но и в други турски градове. Демонстрации имаше и по улиците на Ескишехир, Бурса и дори в Адан и Урфа. Според експерти, масовите демонстрации в провинцията са предизвикани от недоволството на част от населението от политиката на Ердоган. Самият той заяви, че тези протести са дело на екстремистки сили, с които тясно е свързана опозиционната Народно-републиканска партия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s