„Ердоган е капиталист до мозъка на костите си, хвана народа в мъртва хватка“

upload-169766335_10-pic4-452x302-65978Есер Литан, участник в протестните митинги на площад Таксим в интервю за „Гласът на Русия“:

– На протестите има и еколози. Но хората са навън, защото са против политиката на Ердоган, а именно, външната политика по отношение на Сирия, а и вътрешната му политика. Та ние в Турция вече нямаме съседи, с които да не сме се скарали.

Министър-председателят явно има качества на диктатор, а на хората това определено не се харесва.

На пръв поглед правителството на Ердоган изглежда като консервативно мюсюлманско, но всъщност това са новите либерали и капиталисти до мозъка на костите си. Те са хванали народа ни в капиталистическа хватка, те искат да отнемат от народа природата, за да получат печалба. В Турция е налице конфликт между хора, които са готови да умрат, защитавайки дърветата, и други хора, готови да убиват в името на построяването на търговски центрове и натрупване на още и още пари.

iWcPdkvdW3ejRgxpL07zEb1ISC6Vl8tV3uxLyOVCNQ4.jpg.1000x297x1По отношение на Сирия: знаете, че беше извършен голям терористичен акт в Рейханла. Мисля, че много слоеве от населението винят за това правителството. А правителството дори не съумя да отговори на упреците. Правителството се опита да забрани на средствата за масова информация да информира за събитието. От бомбите загинаха 50 човека, а за това обвиняват Башар Асад. А министър-председателят дори не се срещна с хората да изрази солидарността си към трагедията им, вместо това той тръгна за САЩ.

Мисля, че болшинството турци днес, без значение за кого са гласували на изборите, искат Турция да не се въвлича във война със сеседна държава. Не одобряваме имперските забежки на Ердоган. Не искаме да бъдем марионетки в ръцете на които и да са империалистически държави.

Мейри Ангу изучава политология в Женевски университет. Тя участва в  демонстрациите в Женева в подкрепа на участниците в протестите в Турция.
– В Истанбул имаше няколко демонстрации против унищожаване на парка Гези и реконструкцията на историческите казарми за превръщането им в търговски център и жилищни домове. На 31 май турската полиция използва насилие против демонстрантите, използвайки сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия, целенасочено се целеше в лицата и телата на хората.

След като тази информация се появи в социалните мрежи, хората спонтанно, незивасимо от политическите си пристрастия се вдигнаха, за да изразят солидарността си с мирните демонстрации. Хората протестираха против това, че правителството прояви неуважение към основните им права, а полицията допусна да превиши властта си.

Международните средства за масова информация отначало напълно игнорираха събитията, а после започнаха да излъчват новити от Турция, но от тозицията на интересите на Ердоган. Дори из социалните мрежи тръгна информация, че Ердоган е характеризирал събитията в Истанбул като „голяма лъжа“, т.е. искал е да каже, „не се хващайте на тази въдица, която си сервират из социалните мрежи, те ви лъжат, всички тук ме обичат“.

Социалната мрежа е главният канал в общуването между хората и инструмент за въздействие върху световните средства за масова информация. Тук ще откриете събитията от последния ден, реакцията на правителството по отношение на мирните демонстрации, ще видите доколко правителството спазва правата на човека, доколко съблюдава свободата на словото, правото човек да се информира. Информацията вече обиколи света. За Ердоган няма да има спасение.

Задачата ни беше да организираме голяма демонстрация в Женева. Събрахме сме срещу сградата на ООН, за да изразим становището си против авторитарния турски режим, който арестува журналисти и депутати под измислени предлози. Правителството провежда политика на ислямизация в училищните програми. Последната капка беше намерението да се унищожи парк Гези. При това Ердоган твърди, че народът е доволен от управлението му.
Да, ама не, народът иска той да си отиде.

Един отговор на “„Ердоган е капиталист до мозъка на костите си, хвана народа в мъртва хватка“

  1. За първи път много реалистичен анализ с познаване събитията и процесите в Турция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s