Програмист от САЩ създаде универсален заместител на храна

Chicken_MealБъдещето вече е близко – мечтата на научните фантасти за универсално средство, което да замени обикновените хранителни продукти, придобива реални черти. 24-годишният програмист от Калифорния създаде прах, който се разтваря в обикновена вода и ефективно заменя която и да е храна.

Роб Райнхард нарекъл изобретението си „сойлент“ (soylent). То представлява бял прах, който се разтваря в неголямо количество питейна вода, след което се получава унивресална напитка. Сойлент съдържа всички, което е необходимо на човешкия организъм за нормален живот: необходимото количество въглеводороди, белтъци, соли, микроелементи, мазнини, аминокиселини, витамини и пр. Дневната доза от всички полезни съставки в сойлент напълно съответства на препоръките на Националната академия на науките на САЩ.

Райнхард решил да изпита праха-чудо върху себе си и вече няколко месеца се храни само с него. На ден той изпива три порции сойлент и при това, както твърди, се чувства прекрасно.

Райнхайрд смело твърди, че изобретението му няма противопоказания, че то е абсолютно безопасно и не съдържа токсини или болестотворни бактерии. Нещо повече, храненето с този прах води до стабилизиране на теглото, нормализира преработката на храната и не предизвиква неприятни усещания или алергии.

Месечната цена на прахчетата ще бъде в рамките на $ 100. Райнхард иска да нахрани със сойлент целия свят, особено гладуващите страни от третия свят. Липсата на необходимост да се купува и да се приготвя храна, според него, ще помогне и на околната среда да се избави от човешкия гнет.

Дали е готово човечеството за подобна трансформация, за сега не е ясно. Райнхард заяви готовност да започне масово производство на сойлент, което ще му струва само 100 хиляди долара. Спонсори и инвеститори, обаче, са се заинтересували от футуристичното предложение и вече са предоставили на Райнхард сумата от 500 хиляди долара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s