Джулиан Асанж: американското правителство е по-опасно от хакерите

julian_assange_02_b00637b647Основателят на WikiLeaks обвини правителството на САЩ в опит да „измие ръцете си“ чрез тоталния шпионаж над гражданите и да „замете следите“ на собствените си престъпления чрез екстрадицията на знаменития разобличител.

Компаниите Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype и YouTube предоставят данни на Агенцията на национална сигурност за всякакви хора, заяви Джулиан Асанж.

Обнародваната в началото на тази седмица система за следене и получаване на информация PRISM е стартирана още през 2007 г. Тя позволява на Агенцията по национална сигурност на САЩ да се включва към сървърите на деветте най-големи интернет провайдъри. Агенцията в режим на реално време може да получи данни за ползвателите, да чете кореспонденцията им, да прослушва телефонните разговори и видеочатовете, а също да следи за движението на обектите.

По всичко изглеждаше в близкото минало, че Google и Facebook, които са създадени за всеобщо ползване, а не като спомагателни механизми за сътрудничество с американските специални служби, трябва да позволяват на човек да контролира своето лично пространство. Но, според Джулиан Асанж, това не е така. „Избирайки меню „сподели с приятели“ във Фейсбук, човек не пише „сподели с държавните органи и техните партньори. Така или иначе аз все едно „осветявам“ себе си и близките си, подлагайки ги на опасност“, – заяви основателят на WikiLeaks.

„Така „Големият брат“, бидейки шпионин, след няколко минути познанство с моя профил в акаунта в Google+, Skype или Facebook събира пълната информация за моите интереси, проследявайки елементарно историята на търсеното от мен в мрежата, получава яснота за финансовото ми състояние, за здравето, емоционалното и психическо състояние, а също и за личния живот. Фактът, че това е достъпно за специалните служби плаши значително по-малко престъпниците и мошениците да използват личната информация на човека“, – поясни Джулиан Асанж.

„Освен това, терористите, чуждестранните шпиони или вманиачените субекти могат да шантажират човека с информация, която той сам предоставя. С една дума, PRISM е много коварна система. Управляващите в САЩ се опитват да се оправдаят, заявявайки, че нищо не знаят за това. Но системата не е стартирана вчера“, – каза Асанж.

Преди месец The Washington Post разясни, че работна група от правителството на САЩ разработва законопроект, призван да принуди Facebook и Google да предоставят на правоохранителните органи възможност да прихващат информация в режим на реално време. Смисълът на инициативата била да се накажат компаниите, които не се подчиняват на заповедта за подслушване.

Според The New York Times, след многогодишни вътрешни дебати администрацията на  Обама всеки момент може да подкрепи плана на ФБР за разследване чрез закони за следене, облекчаващи подслушването на хора, общуващи в интернет, а не по телефона.

Припомняме, че публикуваните от Асанж стотици хиляди документи от международната дипломатическа кореспонденция постави правителствата на редица държави, в това число на САЩ в много неудобно положение. През декември 2010 г. основателят на WikiLeaks бе задържан по подозрение в изнасилване. Сега той се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Латиноамериканската държава предостави на Асанж политическо убежище през август миналата година.

Съдбата на основателя на WikiLeaks ще бъде обсъдена от министрите на външните работи на Великобритания и Еквадор на 17 юни. написа в Туитър Рикардо Патиньо, шеф на еквадорсткото МВнР.

Асанж на свой ред се опасява, че могат да го екстрадират в Швеция, а после и в САЩ, където знаменитият хакер го заплашва обвинение в шпионаж, доживотен затвор или дори смъртна присъда за нанасяне на вреда на националните интереси на САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s