„Те следят мислите ви, докато вие чукате по клавишите“ („Handelsblatt“, Германия)

soporteАвтор: Nils Ruedel

Щаб-квартирата на Агенцията по национална сигурност, една от американските служби, е разположена в две многоетажни масивни сгради с огледални фасади. Всеки може да ги види, дори от магистралите, но никой не бива да се приближава до тях: те са отделени от останалия свят и се намират на територията на военната база Fort Meade, разположена на изток от Вашингтон. При вида на огромните антени за подслушване се създава впечатлението, че това обвеяно с тайнство управление наблюдава и подслушва целия свят.

Очевидно е, че Агенцията по национална сигурност има възможност да получава много повече информация за частния живот на американците, отколкото се предполагаше по-рано. По данни на вестниците Washington Post и Guardian, агентите на АНС и ФБР вече в продължение на шест години имат достъп до сървърите на много интернет-компании – с тяхното съгласие. Правителството потвърди съществуването на секретна програма, но фирмите отричат това.

При това става дума за такива компании, чиито услуги хората ползват всеки ден: Apple, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype и YouTube. „Данните се свалят непосредствено от сървърите на изброените компании“, – съобщава американско издание, цитирайки „абсолютно секретен“ документ. Тези, които се възползват в САЩ от услугите на гореизброените компании, публикуват свои фотографии, а също аудио- или видеоматериали, тези, които изпращат съобщения по електронната поща, прилагат документи, просто се регистрират или закриват регистрацията си, – то, вероятно, всички те вече са споделили личните си данни със сътрудниците на АНС и ФБР.

Според публикуваните данни, оперативните аналитици имат възможност да проследяват движението и връзките на ползвателите за дълъг период от време. Използваната програма под кодовото име PRISM, има гриф „строго секретно“. Само неголямо количество конгресмени са осведомени за нейната употреба.

Американското правителство потвърди факта, че тази програма съществува, че тя е насочена най-вече против чужденците. Високопоставен сътрудник от администрацията на Обама в интервю за Reuters заяви, че проследяването на данните не е насочено само към хора, които  не са граждани на САЩ, но и към такива, които живеят извън Щатите. Неотдавна Конгресът на САЩ, „след проведените подробни слушания и дебати“, продължи действието на секретната програма.

На страниците на New York Times, подчиненият на Обама шеф на Националното разузнаване Джеймс Клепер, се опита да оправдае съществуващата програма. Според думите му, тя действа в рамките на Закона за наблюдение върху чуждестранни разузнавания, който неотдавна бе гласуван от Конгреса на САЩ. Освен това, тази програма, според думите му, е много важна. „Данните, събирани с помощта на тази програма, касаят значима и най-полезна секретна информация, с която ние разполагаме, и тя се използва, за да защитим нашата държава от огромна заплаха“, – подчерта Деймс Клепер.

Обезпокоени от появилите се съобщения, някои от така наречените компании побързаха в четвъртък вечерта да направят опровержения. Официалният представител на Apple каза, че той по-рано „нищо не е чувал“ за програма PRISM. Данните от телефоните, според думите му, се предоставят само на основание на съдебно решение. И Google също опроверга появилите се сведения. В изявлението на компанията се подчертава, че „никакви задни врати за правителството не съществуват“. „Ние предоставяме данните на ползвателите само в рамките на закона и много внимателно проучваме подобен род молби“. В същия дух се изказаха представителите на Facebook: частният живот има за тази социална мрежа най-голям приоритет, се подчертава в направеното изявление.

Официалният представител на Yahoo, позовавайки се на появилите се в четвъртък съобщения, заяви следното: „Ние не предоставяме на правителството правото на пряк достъп до нашия сървър, до системите и мрежите“. Концернът Yahoo „много сериозно“ се отнася към частният живот на ползвателите си, подчерта представителят на фирмата.

Вестник Washington Post в свой материал се позовава на закрита презентация на програмата, проведена за водещи аналитици от АНС. Там били използвани слайдове, които сега са на разположение на изданието. В тях се съдържа информация за участващите в секретната програма компании. Казват, че слайдовете били предадени на Washington Post от един от сътрудниците на специалните служби, който изпаднал в ужас от мащабите на проникването в частния живот на ползвателите. „Те в прав текст имат възможност да наблюдават това, което вие, докато чукате по клавишите на компютрите си, мислите“, – подчертал сътрудникът.

Както се казва в публикуваните статии, законодателна база за използването на програма PRISM, е „Патриотичният Акт“ (Patriot Act), приет след терористичния акт на 11 септември 2001 г. Той предоставил на американските специални служби повече пълномощия за осъществяване на наблюденията върху заподозрени лица. По данни на Washington Post, програма PRISM била приета през 2007 г., т.е. в периода на управлението на Джордж Буш младши. Но от 2007 г. специалните служби значително я били разширили. С помощта на програмата за месец се оформяли повече от 2000 отчети. Понякога в качеството си на материали за ежедневните брифинги на президента Барак Обама се използвали данни, получени в резултат на подобен род наблюдения и подслушвания.

Наред със съобщенията за програма PRISM в четвъртък се разпространиха разобличителни материали за тайните правителствени програми за подслушване. Още в сряда вестник Guardian съобщи, че АНС събира данни от телефонни разговори на милиони американски граждани. По данни на английското издание, американският телекомуникационен оператор Verizon предава на АНС информация за всички разговори на клиентите си. С 121 милиона абонати компанията влиза в четворката на най-крупните в САЩ оператори за телекомуникационни услуги.

Официалният представител на Белия дом, подчертавайки косвено появилите се съобщения, се опита да защити подслушването на телефонните разговори и ги нарече законни. Според думите му, те са „важен инструмент за гарантиране защитата на нацията от терористична заплаха“. Двама влиятелни сенатори от Комитета по разузнаването признаха, че подобна практика съществува вече много години. Конгресът би трябвало да е информиран, добавиха те.

„Ето това означава да защитиш Америка“, – подчерта сенаторът-демократ Dianne Feinstein. Колегата й Saxby Chambliss, представляващ Републиканската партия, добави: „Не ми е известен нито един случай на жалба от страна на който и да е гражданин“.

След публикуването на разобличителните материали в Америка все по-гръмко се чува критиката, в това число от страна на Демократическата партия и бившия кандидат за президент Ал Гор. Той нарече провежданите акции за подслушване на телефонни разговори „срамни“ и „възмутителни“.

Ако публикуваните съобщения се окажат верни, то те ще бъдат още едно доказателство за използването от администрацията на Обама на сериозни мерки, насочени към предотвратяване на вероятни заплахи за националната сигурност. Неотдавна стана известно, че Министерството на правосъдието е получило разпечатки на телефонни разговори между журналисти от информационната агенция Associated Press и телевизия Fox News. Сътрудниците от министерството се опитали да изяснят източника на информация вътре в администрацията, който предоставял на журналистите данни за провежданите тайни операции.

Обама, съдейки по всичко, се опитва да използва най-твърдите мерки против предполагаеми предатели в собствените си редове. За времето на управление на Обама, т.е. от 2008 година, вече осем заподозрени са осъдени на основание на така наречения Закон за шпионите (Espionage Act) – повече, отколкото в годините на управление на който и да е друг президент.

Един от обвинените е ефрейтор Bradley Manning, който предал, както се твърди, хиляди секретни документи на WikiLeaks. Съдебният процес против него започна тази седмица – на територията на военната база Fort Meade. Само на около сто метра от подслушващите антени на АНС.

Оригинал на публикацията: http://www.handelsblatt.com/politik/international/geheimprogramm-prism-die-sehen-wie-sie-beim-tippen-denken/8313686.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s