Турция изяснява причините за жестоката разправа с демонстрантите

IMG_0168 GR.jpg.1000x297x1Протестиращите против изсичането на турския парк Гези на 31 май бяха принудени да се защитават от агресивните полицейски мерки срещу тях. За това в интервю за ИТАР-ТАСС разказва членът на централния ръководен съвет на управляващата Партия на справедливостта и развитието, една от най-близките съратнички на министър-председателя Реджеп Ердоган – Мутлу Алкан.

Според думите й, ръководството на партията осъзнава, че силите на реда са използвали непропорционална сила за разпръскването на мирната демонстрация.

„В парка се бяха събрали хора, които бяха загрижени за околната среда. Мисля, че това не предизвикваше никакви проблеми, доколкото това е демократично право на народа – да изразява исканията си“, – отбеляза тя.

Алкан добави, че подобно народно волеизлияние доказва значителния прогрес на Турция по отношение на демокрацията. „Но впоследствие участниците в акцията бяха изхвърлени, с използването на излишен натиск и сила. Това засили протестните настроения и увеличи географския обем на манифестациите. Без подобна намеса от страна на полицията, днес ситуацията би била значително по-спокойна“, – подчерта събеседничката на агенцията.

По думите й, в момента се изяснява причината за жестоката разправа на полицията с демонстрантите.

След случилото се активизирали „други групи лица, желаещи да ескалират обстановката и да я насочат в друго русло“, – подчерта тя.

„Трябва ясно да разграничаваме тези, които днес се намират в парка и мирно протестират, и провокаторите, които имат за цел да причинят вреда на държавната и обществената собственост и мирните граждани“, – подчерта Алкан.

„Смятам за пропуск, че партията и правителството до момента не успяха да обяснят на населението същността на проекта за реорганизация на площад Таксим и парк Гези. За сега е прието решението да се построят там военни сгради, но да се съхрани „зелената зона“. Дърветата няма да се изкореняват. Точно обратното, ще бъдат посадени нови“, – отбеляза тя.

Ръководството на Партията на Ердоган е готово да изслуша предложенията на протестиращите, ако те съответстват на законодателството, резюмира Алкан.

Новите инициативи на управляващата партия не целят ограничаване свободата на гражданите, става ясно от интервюто.

Партията на справедливостта и развитието в Турция била инициатор на закон, забраняващ рекламата на спиртни напитки, промо-акции, разпространение на продукция с логото на компаниите-производителки.

„Подобни мерки задължително се предприемат в много страни. Това не е забрана, това е регулация, която позволява да се нормализира ситуацията в дадена сфера“, – подчерта Алкан.

Тя нарече безпочвени обвиненията в ислямизация, звучащи по адрес на ПСР, която е на власт вече 10 години.

„Турция има дълга светска традиция. Парламентарната демократична система на страната се различава от тези, които съществуват в редица мюсюлмански държави. Главната клауза на демокрацията е равноправието на всички граждани, независимо от тяхната етническа, религиозна, политическа принадлежност“, – посочи Алкан.

При това, според думите й, в Турция се сформирала такава обстановка, че вярващите, в частност, жените, покриващи главите си с кърпи, често трудно могат да си намерят работа или да постъпят във ВУЗ.

„Аз самата се сблъсквам с това. Това е дискриминация, която не трябва да съществува“, – отбеляза Алкан.

Събеседничката на агенцията добави, че в случая става дума за изравняване правата на всички представители на обществото.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s