Изгарянето на ислямското училище в Лондон – отмъщение?

BL_wCjKCEAIShON.png largeСледователите от Великобритания предполагат, че подпалването на ислямското училище в покрайнините на Лондон може да е свързано с убийството на военнослужещия Ли Ригби, извършено на 22 май недалеко от военната част  в района Вулвич, на югоизток от Лондон. Четирима заподозрени за палежа вече са арестувани

Четирима човека са арестувани в нощните часове в понеделник в Лондон по подозрение в подпалване на училището-интернат за изучаване на Корана в южната част на британската столица, съобщава телевизионният канал „Скай нюс“.

„Арестувани са четирима подрастващи на възраст 17 и 18 години, полицията ги разпитва“, – съобщи телевизията.

Според думите на представител на полицията, „за едно денонощие в Лондон се извършват осем престъпления против мюсюлмани на религиозна основа“.

h_50667309.jpg.1000x297x1Както отбелязва агенция Франс Прес, сътрудниците от правоохранителните органи подозират, че училичещето е подпалено в знак на отмъщение срещу убийството на Ли Ригби.

След инцидента полицията в Лондон засили охраната върху мюсюлманските обекти.

„Във всички райони на Лондон, които са в рискова ситуация, ще бъде засилено присъствието на полицията. Върху обектите, които смятаме за най-уязвими, ще бъде разположена денонощна охрана от полицаи в униформа“, – подчерта той.

Пожарът бе осъществен в нощта срещу неделя в Чизълхърст – югоизточен район в Лондон. След съобщението за пожара персоналът в училището-пансион Darul Uloom, в което се намирали 128 деца, евакуирал всички ученици.

Двама ученика потърсили медицинска помощ, поради отравяне с дим.

„Не бива да допускаме убийството на Ли Ригби да раздели лондончани“, – цитира агенцията думите на представителя на полицията в Лондон.

По данни на организация Faith Matters, занимаваща се с борба с екстремизма, за двете седмици, които изминали след убийството на британския военнослужещ Ли Ригби, нападенията над мюсюлманските центрове значително се увеличили. Както твърди организацията, вандализъм сполетял 11 джамии.

Веднага след убийството на военния полицията задържа на мястото на престъплението двама чернокожи британци: 28-годишния Майкъл Адеболаджо и 22-годишния Майкъл Адебовале – те разказвали на минаващите, че убили Ригби по религиозни съображения.

По материали от руските информационни агенции.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s