Спецслужбите на Канада също подслушват гражданите

Peter_MacKayКанадските средства за масова информация откриха, че в тяхната страна телефонните разговори се подслушват така, както и в САЩ. Твърди се, че по разпореждане на министъра на отбраната Питър Маккей от ноември 2011 г. е било възобновено действието на програмата за следене. В резултат, в структурата на националната сигурност се е натрупала огромна колекция от досиета на граждани.

На фона на разгорелия се в средствата за масова информация скандал за следене от американските власти над населението на САЩ, жителите на другите държави също откриват, че и те са обект на специално внимание от страна на държавата си. За разлика от американската програма, която е подкрепена от много членове на Конгреса, проследяването в Канада е било инициирано от серия вътрешни директиви, които не са били разгледани в парламента, съобщават  The Globe и Mail.

В Канада напълно необезпокоявано събират телефонни „метаданни“: не само обикновени разговори, но и детайли за следното – на кого е прозвънявано, местонахождение на всеки събеседник, продължителност на разговора. Едно прозвъняване не дава голяма информация, но систематизираните данни могат да обрисуват интересни картини от социалното взаимодействие и схемите на комуникация.

Подобна информация помага на службите на безопасността да разпознават и да се борят с големи терористични структури, затова властта най-вече се вълнува от чуждестранни, а не от вътрешни комуникации.

По-рано Роналд Дейбърт, директор на лабораторията за граждански изследвания от Университета в Торонто, сподели пред Toronto Star, че 90 % от канадския трафик преминава през САЩ, затова той също е обект на внимание от страна на Агенцията на националната безопасност на САЩ.

Неотдавна канадските спецслужби с помощта на ФБР успяха да разкрият и предотвратят огромен терористичен акт – двама мъже по заповед на „Ал Кайда“ имали намерение да атакуват влак, пътуващ от Ню Йорк за Торонто.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s