Турската полиция нахлу на площад Таксим, водни оръдия разпръскват протеста

rtx106voСпециални части на турската полиция с водни оръдия атакуваха площад Таксим, където вече повече от седмица се събират противници на министър-председателя на Турция Ердоган. Полицията се разположи в центъра на площада и пое към парк Гези. Никаква сериозна съпротива турските власти не срещнаха.

Повече от 20 автобуса с офицери тръгнаха към района на Бешикташ около 8.30 тази сутрин, съобщава вестник Hurriyet. Обикновено в тази част на деня защитниците на площада спят.
Стражите на реда се построиха в колона и се придвижиха към Такмим по булевард Иненю. Те разкъсаха патрулните точки на демонстрантите около консулството на Македония и се озоваха под ъгъл пред площада. Тук полицаите изчакаха водните оръдия и след това стъпиха на самия площад Таксим.

Полицаите се добраха и до паметника на Ататюрк, който се издига на площада, обкръжиха го с плътен кордон. Друг полицейски отряд започна да разбива барикадите и да сваля палатковия лагер.

Специалните представители на силите на реда съобщиха на журналистите, че целта на нахлуването на полицията в Таксим е защита на историческите монументи – например паметника на Ататюрк – от вандали.

В момента полицейските специални части мият паметника на Ататюрк и други борци за независимост на Турция от нанесените от протестиращите графити. Извиканите на площада чистачи изнасят боклуците, които останаха на площада след изтласкването на противниците на Ердоган.

По данни на турски медии, представители на опозицията са тръгнали към намиращия се до Таксим квартал Касимпаша. Стражите на реда не са ги преследвали. Към полицаите са хвърляни бутилки със запалителна смес, но сериозна съпротива полицаите така и не са срещнали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s