Guardian ще громи САЩ с нови публикации

1370860261_edward-snowdenЖурналистът от Guardian Глен Гринвалд, който, ползвайки сведенията на Едуард Сноудън, публикува сензационния материал за подслушването на гражданите от специалните служби на САЩ, заяви, че в най-близко време ще бъдат обнародвани нови материали за дейността на разузнаването.

„Ние ще се доберем до още по-съществени сведения, за които по-рано никой не е подозирал“, – заяви журналистът от Guardian Глен Гринвалд в интервю за агенция АП.

Според думите му, редакцията вече е решила кога до публикува поредната порция информация, предоставена от Едуард Сноудън. По-рано 29-годишният екс-сътрудник на IT-отделя на ЦРУ Едуард Сноудън въвлече управлението в грандиозен скандал: той предостави на Guardian редица секретни документи, касаещи дейността на спецслужбите. Младият човек разказа на журналистите, че ФБР има достъп до информация за плзвателите на Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube и Apple.

След случилото се сенатор Дайан Файнщайн обвини Сноудън в извършване на „предателство“, за което „трябва да му бъде потърсена съдебна отговорност“.

Миналата седмица Гринвалд публикува материали за огромна по мащабите си програма на правителството на САЩ, касаеща събирането на данни от интернет и от телефоните.

„В тези документи, които той предостави, има още много важни сведения. И ние имаме намерие да ги обнародваме от първия до последния“, – подчерта Гринвалд.

Между другото, местонахождението на Сноудън и до днес не е известно. Малко по-рано срадствата за масова информация пуснаха информация, че „предателят“ от ЦРУ тайнствено е изчезнал от хотела си в Хонконг. Както пише The Washington Post, той е напуснал хотел Mira Hotel, след което не е влизал във връзка с никого.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s