Асанж препоръчва на Сноудън сериозно да се замисли за убежище в Русия

WikiLeaks founder Julian Assange attendsОснователят на WikiLeaks Джулиан Асанж препоръчва на екс-сътрудника на ЦРУ Едуард Сноудън да обмисли възможността за политическо убежище в Русия

Коментирайки в интервю за телеканал RT думите на прес-секретаря на президента на Русия Дмитрий Песков за възможността за предоставяне на политическо убежище на Сноудън, Асанж каза: „Мисля, че Сноудън трябва сериозно да се обмисли това предложение“.

Вестник „Комерсант“ пише, че ако бившият сътрудник на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност Сноудън, който публикува данни за следене на ползвателите на интернет от страна на американските тайни служби, потърси политическо убежище в Русия, то въпросът ще бъде разгледан от руските власти.

„Ако подобна молба постъпи, тя ще бъде разгледана“, – заяви за изданието прес-секретарят на президента на Русия Песков.

„Бих препоръчал на Сноудън да разгледа и страните от Южна Америка в качеството им на потенциално политическо убежище. Латинска Америка има определена идеологическа база, те имат отдавнашна и сложна история със САЩ, те надживяха епохата на господство на САЩ“, – каза Асанж.

„Освен това, материалите, които Сноудън предаде на пресата, свидетелства за това, че и Южна Америка не е останала встрани. Американската Агениця за национална сигурност е получила достъп до персоналните данни и личната комуникация на латиноамериканските ползватели. Работата е в това, че 99 % от общуването на Южна Америка с останалия свят – с Европа, Русия, Азия, с всички региони – преминава през САЩ, т.е. Агенцията по национална сигуроност прихваща тези съобщения. Така че Южна Америка е лично засегната от настоящата ситуация“, – каза Асанж.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s